Dolma Biber Turşusu

Dolma Biber Turşusu, Sonbaharın gelmesi ile hepimizi bir telaş sarar ve olanca hızıyla başlar kış hazırlıkları. Kış hazırlığı deyince bölgelere, yörelere hatta evlere göre değişir bu hazırlıklar ve bu hazırlıkların başını elbette çeşit, çeşit turşular çeker. Neredeyse turşu yapılmayan ev yoktur. Bu hazırlık annelerimizden gördüğümüz kış mevsiminin geldiğini belli eden en önemli şeydir.
Kışın baklagiller tarzı yemeklerin yanında mutlaka turşu bulunur. Size vereceğimiz tarif en lezzetli turşu tariflerinden biri. O zaman hemen işe başlayalım.

Dolma Biber Turşusu İçin Malzemeleri

  • 2.5 kg dolmalık biber
  • Yarım kilo beyaz lahana
  • 1 kilo domates
  • Yarım kilo kırmızı kapya biber
  • Yarım kilo turşuluk (Kornişon) salatalık
  • 250 gram yeşil biber
  • Yarım kilo havuç
  • 1 demet maydanoz
  • 1 demet dereotu
  • 2 büyük baş sarımsak
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı kadar limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 avuçtan biraz fazla nohut
  • 2.5 yemek kaşığı kaya tuzu
  • Su

Suyu için

  • 1litre su
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 bardak üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu

Dolma Biber Turşusu Nasıl Yapılır?


Her zamanki gibi tüm malzemelerimizi güzelce yıkayarak başlıyoruz işe. Dolmalık biberler ve kırmızı kapya biberler içlerindeki çekirdekli kısım çıkarılmak suretiyle temizlenir.
Kırmızı kapya biberler temizlendikten sonra ortadan ikiye bölünerek küçük, küçük doğranır. Havuçların dış kısmı kazınarak temizlenir yarım daire şeklinde orta kalınlıkta güzelce doğranır. Beyaz lahana katlarından ayrılır sirkeli suda bekletmek sureti ile güzelce dezenfekte edildikten sonra ince, ince kıyılır. Maydanoz ve dere otu da sirkeli suda bekletilip, durulanıp doğranır. Domatesler de küp, küp doğranır. Sarımsaklar soyulur ve ince, ince kıyılır. Yeşil biberleri ve kornişon salatalıkları da doğrayalım. Bütün bu malzemeleri rahatça karıştırabileceğimiz büyük bir kaba alalım.

Başka derin bir kabın içinde kaya tuzunu, toz şekeri ve sirkeyi güzelce karıştırıp doğradığımız sebzelerin üzerine dökelim ve elimizle bir güzel karıştıralım. En az 1 saat kadar bu şekilde bekletirsek sebzeler de bir miktar sularını salar dolma biber turşusu daha lezzetli hale gelir. Temizlenmiş hazır halde bekleyen dolmalık biberlerin içi bu sebzeli karışımla güzelce doldurulur. Turşu suyundan dolayı dolmalık biberlerin içindeki malzemelerin dışarı çıkmaması için kapya biberlerden ağız kısımlarına mutlaka kapak yapalım.

Su ve kaya tuzunu 1 taşım kaynatalım ve soğumaya bırakalım, soğuduktan sonra üzüm sirkesini ve limon tuzunu ekleyelim Turşu suyumuz hazır. Büyük bir cam kavanozun (Kavanozunuzun cam olmasını tercih etmelisiniz böylece sirkenin asidi camdan dolayı turşunuza zarar vermez) dibine güzelce yıkanmış olan nohutları koyalım. Hazırlamış olduğumuz içi doldurulmuş olan dolmalık biberlerimizi kavanoza güzelce yerleştirelim. Hazırlamış olduğumuz turşu suyunu kavanoza dökelim. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra serin ve güneş almayan bir yerde 4 hafta kadar bekletelim ve Dolma biber turşumuz hazır.

Afiyet olsun.

21.01.2024 16:59:42
Dolma Biber Turşusu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Dolma Biber Turşusu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Dolma Biber Turşusu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024