Antep Usulü Patlıcan Dolması

Antep Usulü Patlıcan Dolması: Antep mutfağı yemek çeşitleriyle oldukça zengindir. Yemeklerden hariç kurutulmuş patlıcan, biber, domates ve baharatları ile de oldukça zengin bir mutfak şehridir. Türkiye genelinde birçok lokantalarda kırmızı pul biberi olmak üzere birçok malzemeyi Antepten temin etmekteler. Ayrıca ilk mutfak müzesi Antep Şahinbey'de bulunmaktadır.

Antep usulü patlıcan dolması mutfakların en lezzetlerinden birisidir. Patlıcan dolmasına kullanılan kıyması, acı biberi ve ekşisi lezzetine lezzet katmaktadır. Antep usulü dolma yapımı çok kolay ve lezzetli olsa da biraz zaman alıyor. Nedeni ise kuru patlıcanların hazırlanması acı suyundan arınması biraz zaman alabiliyor. Ama sonunda o leziz dolmayı yemek varsa bütün emeklere değer. Ben Antep usulü dolma yaptığımda çok yapıyorum yarısını pişirip yemeğe hazır ediyorum kalanını dondurucuya atıyorum. Bir misafirim geldiğinde hazır çıkarıp başlangıç olarak patlıcan dolmalarını ikram etmek için.

Antep Usulü Patlıcan Dolması Malzemeleri: Dolma içini bir gece önceden hazırladığınızda daha lezzetli olacaktır.
  • 12 adet kuru patlıcan.
  • 200 gr orta yağlı kıyma veya Antep usulü bıçak kıyması.
  • 1 su bardağı pirinç.
  • 1 orta boy soğan.
  • 5 diş sarımsak.
  • 1 çay kaşığı karabiber ve pul biberi isteğe bağlı artırabilir veya daha az kullanabilirsiniz.
  • 1 tatlı kaşığı tuz.
  • 1 yemek kaşığı sumak ekşisi veya 1 çay kaşığı limon tozu, limon suyu da olabilir.
Dolmanın Üzerine Kullanılacak Sos Malzemeleri: 1 yemek kaşığı Antep salçası.
  • 1 çay kaşığı sumak veya limon tozu.
  • 1 çay kaşığı tuz.
  • 1 litre kaynamış sıcak su.
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı.

Antep Usulü Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?


Bir orta boy tenceremize bir miktar suyu koyup içine kuru patlıcanları bırakıyoruz ve 15-20 dakika kadar kaynatıyoruz. Patlıcanların çok sert ve çok yumuşak olmaması gerekir. Yumuşayan patlıcanları bir leğen içerisinde bulunan soğuk suda geçirip süzerek bir kenara bırakıyoruz.

Patlıcan dolmalarının içini hazırlamak için pirinçleri iyice yıkayıp ılık su içerisinde yarım saat bekletelim. Geniş bir kap içerisine soğanı, sarımsağı ince ince kıyalım ama kesinlikle rendeleme yapmayın. Soğanların üzerine kıymayı, ısladığımız pirinçleri süzüp yıkayıp ilave ediyor ve Antep salçasını diğer malzemeleri de ilave edip iyice harmanlıyoruz. Haşlanan patlıcanların içine bu iç ile fazla bastırmadan yarısına kadar koyuyoruz. Patlıcanların azgını sıkarak bir tencereye ağızları birbirine gelecek şekilde diziyoruz. Ayrı bir tavaya zeytinyağını yarım kaşık Antep salçasını iyice karıştırın 3-4 dakika kavuruyoruz. Yağımızın üzerine tuzu sumak ekşisini ve sıcak suyu ilave edip kaynatalım. Bu yağlı sosumuzu dolmaların üzerini kapatacak şekilde gezdirerek akıtıyoruz. Dolmalarımız kaynamaya başlayınca ocağı kısıyor ve kısık ateşte 40-50 dakika pişmesini bekliyoruz. Bir kaşık ucuyla pirinçlerin piştiğine bakıyoruz pirinçler iyice pişmiş ise ocağımızı söndürüp 5-10 dakika dinlendiriyoruz. Antep usulü patlıcan dolmalarımız servise hazırdır.

Afiyet olsun.
19.01.2024 00:48:54
Antep Usulü Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Antep Usulü Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Antep Usulü Patlıcan Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Dolma Tarifleri

Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara so...
Devamını Oku

Dolma Pişirme

Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme ...
Devamını Oku

Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması

Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmada...
Devamını Oku

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması

Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıc...
Devamını Oku

Dolma İçi Nasıl Hazırlanır

Dolma içi nasıl hazırlanır, dolma Türk mutfağında sıkça hazırlanan ve birçok çeşidi olan bir yemek türüdür. Her yörede çoğu sebzeden dolma yapılır. Bibe...
Devamını Oku

Lor Dolması

Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşh...
Devamını Oku

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması

Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur ol...
Devamını Oku

Halep Dolması

Halep dolması, yaz aylarında bayanların severek güneş ışığında kuruttukları patlıcanlar kış geldiğinde ise doldurularak hazırlanır. Özellikle güneş ışığ...
Devamını Oku

Kalamar Dolması

Kalamar dolması; pek bilinmeyen ama son derece leziz bir tariftir. Deniz ürünlerinden yapılan ve çok ender bir yemek olan kalamar dolması; yapı olarak bilinen dolma...
Devamını Oku

Fırında Biber Dolması

Fırında biber dolması, fırının ısısı ile üzeri közlenmiş olarak hazırlanan fırında biber dolması oldukça lezzetli ve enfes bir dolma türüdür. Pek çok Ha...
Devamını Oku

Biber Dolması Sosu

Biber Dolması Sosu, Biber dolması sosu, yemekte ayrı bir lezzet vermeye yarar ve tadına tat katar. Nefis bir biber dolması yemek istiyorsanız bu tarifi ...
Devamını Oku

Kara Lahana Dolması

Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında ser...
Devamını Oku

Biber Dolması Kaç Kalori?

Biber Dolması Kaç Kalori, Evet biber dolması hemen, hemen herkesin hayır diyemeyeceği çok sevilen ve lezzeti tartışılmaz bir yemektir. Ayrıca yapılan biber d...
Devamını Oku

Bumbar Dolması

Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde...
Devamını Oku

Beyaz Lahana Dolması

Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet ...
Devamını Oku

Kaburga Dolması

Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan ye...
Devamını Oku

Dolma Çeşitleri

Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketile...
Devamını Oku

İç Pilavlı Tavuk Dolması

İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hit...
Devamını Oku

Kıymalı Biber Dolması

Kıymalı biber solması, yaz aylarının vazgeçilmez yemeğidir. Yazın gelmesi ile hemen, hemen haftada bir kere herkesin evinde yapılan kıymalı biber dolmas...
Devamını Oku

Soğan Dolması

Soğan dolması gerek ara sıcak olarak gerekse ana yemek olarak tüketilen dolma çeşitlerinden biridir. Soğan dolmasını özel günlerinizde hazırlayıp konukl...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Dolma Tarifleri
Dolma Pişirme
Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması
Dolma İçi Nasıl Hazırlanır
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024