Antep Usulü Kuru Dolma
Antep usulü kuru dolma hem yapımı hem yemesi zevkli güzel mi güzel bir yemektir. Gaziantep'in yemek dünyasının baharatlı kısmı olduğunu düşünürsek kurutulmuş biber, patlıcan hatta kabaktan yapılmış içi bol sarımsak ve baharatlarla bezenmiş dolmasını herkesin mutfağına kazandırması yemek becerinize beceri katacak bir deneyim olacaktır.
Gaziantep'in sokaklarını gezerken özellikle Eylül-Ekim aralığında neredeyse tüm evlerin balkonlarında, ağaç dallarında, çamaşır iplerinde güneşli rüzgâra bırakılmış mor mor minik patlıcanlar, burnunuza acı acı kokuları gelen kırmızı mı kırmızı biberlerin olduğunu görebilirsiniz.
Tarihi çarşılarını gezerken bakır döven ustaların bakır çekiç seslerinin arasından kokularını duyabileceğiniz rengarenk bu kuruların satıldığı birçok baharatçı görebilirsiniz. Tabi tarih, bakır, baharatçılar demişken o baharatçılardan alınan baharatlarla, salçalarla, kurularla yapılan dolmanın o çekiç seslerinden çıkan işlemeli bakır tabaklarda sunumunu da unutmamak gerekli. Antep yemeklerinin tadı kadar sunumunun göz doldurması da etkilenilen bir görselliktir. Gelelim bir Antep usulü kuru dolmanın nasıl bu kadar lezzetli ve her gidene birkaç ip kuru patlıcan, biber siparişi verilen bu lezzetin tarifine.
Antep Usulü Kuru Dolma Malzemeleri: (4 kişilik)- Dilediğiniz kadar kuru patlıcan, kuru kırmızı biber ve isterseniz kuru kabak
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı zeytin
yağı
- 1 su bardağı pirinç
- 6-7 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi veya 1 yemek kaşığı sumak ekşisi
- 1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı kırmızı biber (Eğer tam Antep usulü olmasını isterseniz 2 kaşık koyabilirsiniz fakat unutmayın kuru biberler acı)
- 1 tane kuru kırmızı soğan
- Göz kararı tuz (Yaklaşık 1 çay kaşığı)
Antep Usulü Kuru Dolma Nasıl Yapılır?
Bir tencerenin içine yarısı kadar su doldurup kaynatın içine haşlamak için yapacağınız kadar dolmaları yumuşatın ama pişirmeyin süzgeçle çıkarın kenarda elinizi yakmayacak kadar soğumaya bırakın. Pirinci yıkayıp süzün. Soğan ve sarımsakları küçük küçük doğrayın ama rendelemeyin çok minik doğrayın. Pirinç, soğan, sarımsak, salça, yağ, baharatlar, tuz koyup bir kapta elinizle karıştırın. Haşladığınız kuruların içine yarısına kadar bu harçla doldurun. Çünkü pirinçler şişip tamamen dolduracak. Tencerenin içine sık sık ağızları yukarıya bakacak şekilde yerleştirin isterseniz en alt tabana haşlanmış asma yaprağı da koyabilirsiniz. Ağızlarını da taşmaması için asma yaprağıyla kapatabilirsiniz. İçine sostan kalan salçalı suyu döküp bir miktarda su ekleyip yarım saat pişirin. Piştikten sonra üzerine yağda kavurduğunuz salça, nane, kırmızı biber sosunu kızgın bir şekilde üzerinde gezdirerek dökün. Dinlenmeye bırakın. Antep'ten aldığınız bakır tabaklar içinde sunum yapın.
Afiyet olsun.
21.01.2024 22:45:30
Antep Usulü Kuru Dolma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|