{ "title": "Zeytinyağlı Yaprak Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Zeytinyagli-Yaprak-Dolmasi-56.jpg", "date": "21.01.2024 22:58:02", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı yaprak dolması, Zeytin yağlı yaprak dolması Türk mutfağının baş tacı edilen yemeklerinden biridir. Soğuk meze denildiğinde ilk akla gelendir. Küçük büyük herkes tarafından çok sevilerek yenir. Zeytin yağlı yaprak dolması hem göze hem de mideye hitap ettiğinden özellikle misafir ağırlamakta tercih edilir. Şimdi kısaca tarifine geçelim.

Zeytinyağlı yaprak dolması için malzemeler
İç Harcı için
Zeytinyağlı Yaprak Dolması Nasıl Yapılır?

Tencereyi ocağa alarak içerisinde zeytinyağını ısıtın. Yemeklik ince ince doğranan kuru soğanı ve dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar pişirin. Pirinçleri 2-3 defa yıkadıktan sonra süzerek pembeleşmiş soğanların üzerine ekleyin ve iki dakika kadar kavurun. Kuru nane, karabiber, yarım deste kıyılmış maydanoz ve az tuz ekleyerek karıştırın. Sonra azar azar yarım su bardağı suyu ilave edin, kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin. Ocaktan alıp soğuması için bir kenara bırakın.

Asma yapraklarını alarak yıkamak için bir kabın içerisine koyun. Sıcak suda 10 dakika kadar beklettikten sonra, yaprakları 3-4 kez daha su ile yıkayın. Yaprakları birer birer avucunuza alarak iç harcını koyup sıkıca sarın. Pişirilecek tencerenin altına boşluk kalmayacak şekilde dizimini yapın. Sarmalar tamamlandıktan sonra yarım limonu halka, halka keserek tencerenin üzerine dizin. Dağılmaması için üzerini porselen bir tabak ile kapatın. Sıcak su zeytinyağı ve az tuz ekleyerek kısık ateşte 40-45 dakika pişirin. Zeytin yağlı yaprak dolması isteğe göre sıcak ya da soğuk servis yapılır, ama genellikle soğuk yenir.

Afiyet olsun.
" } ] }