{ "title": "Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/zeytinyagli-kuru-patlican-dolmasi.jpg", "date": "20.01.2024 07:28:26", "author": "Battal", "article": [ { "article": "
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması, merhaba sevgili arkadaşlar bu günde sizlerle harika bir yöresel yemek olan ve özellikle Güneydoğuda oldukça meşhur olan kuru patlıcan dolmasının ünü kendi bölgesinin sınırlarını aşarak yurt geneline dağılması sonucu herkesin beğenerek tükettiği bir dolma çeşidi olarak sofralarımıza gelerek yerleşmiştir. Bu harika ve leziz dolmayı akşam yemeklerinizde kabul günlerinizde canınızın çektiği zamanlarda hazırlayarak sevdikleriniz ve kendiniz için mükemmel bir zeytinyağlı kuru patlıcan dolması hele bir de üzerine bol limon sıkarak harika bir ziyafeti çekebilirsiniz. Bu enfes dolmayı şimdi birlikte hazırlamaya ne dersiniz.

Kuru Patlıcan Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Zeytinyağlı Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı kuru patlıcan dolması hazırlamaya ilk olarak kuru patlıcanları haşlamak için uygun bir tencereye yeteri kadar su ilave ederek kaynamaya bırakalım. Ardından kaynayan suyun içine alarak 8-10 dakika kadar kaynatarak suyunu süzelim ve patlıcanların üzerine tekrar kaynamış su ilave ederek patlıcanlar yumuşayıncaya kadar haşlayalım (Süzme işlemini 3-4 defa tekrarlayalım, aksi halde patlıcanların acı suyu çıkmaz ve bir acılık oluşur) ayrıca patlıcanları fazla haşlamamaya özen gösterelim. Patlıcanlar dağılmayacak şekilde yumuşadıktan sonra ocaktan alarak haşlama suyunu süzdürüp soğuk sudan geçirerek süzülmeye bırakalım. Bizde bu arada iç harcımızı hazırlayalım.

İç harcımızı hazırlamak için başka bir tencereye 1,5 çay bardağı zeytinyağını ilave ederek ocağa alıp ısıtalım ve üzerine kabukları soyularak ince yemeklik doğranmış 3-4 adet kuru soğan, 7-8 diş sarımsakları ilave ederek pembeleşinceye kadar kavuralım. İyice kavrularak diriliklerini kaybeden soğan ve sarımsakların üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası yarım çorba kaşığı biber salçalarını ilave ederek kavurmaya devam edelim. Ardından yıkanarak süzdürülmüş 1,5 su bardağı pirinci tenceremize ekleyip karıştırarak kavurmaya devam edelim. Pirinçlerin üzerine yarım çorba kaşığı toz şeker, yeteri kadar tuz ilave ederek karıştıralım ve birkaç dakika daha kavuralım. Kavrulmakta olan iç harcımızın üzerine yarım su bardağı kadar sıcak su ekleyerek harcımızı kısık ateşte eklediğimiz suyu çekene kadar pişirelim.

Daha sonra iç harcımız eklenilen suyu çektikten sonra üzerine ince ince kıyılmış maydanoz, dereotu, taze nane, 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber, 2 çay kaşığı kimyon, 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırarak harmanlayalım. Hazır hale gelen iç harcımızı önceden haşlanarak süzülmeye bırakılmış patlıcanların içine üzerlerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde fazla sıkıştırmadan özenli bir şekilde doldurduktan sonra uygun bir tencereye tek tek dizelim. Ardından üzerine dolmaların altında bir parmak kalacak şekilde sıcak su ilave ederek dolmaların üzerine bir porselen yemek tabağı kapatarak dolmaların dağılmamalarını sağlayalım.

Ardından dolmamız kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişmeye bırakalım. Dolmamızın üzerine pişmeden 15 dakika kadar önce sumak ekşisini veya nar ekşisi ilave ederek pirinçler ve patlıcanlar yumuşadıktan sonra dolmamızı ocaktan alarak soğumaya bırakalım. Hazır hale gelen zeytinyağlı kuru patlıcan dolmamız tamamen soğuduktan sonra servis tabağına alarak üzerine arzuya göre limon suyu ilave ederek servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }