{ "title": "Zeytinyağlı Dolma İçi", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Zeytinyagli-Dolma-Ici-52.gif", "date": "19.01.2024 18:11:05", "author": "sabahat usal", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı dolma içi, hepinizin bildiği üzere dolma; Türk mutfağının olmazsa olmazlarından ve birden fazla türü mevcut olan bir yemek çeşididir. Ayrıca her yörede farklı yapılış şekli olan dolma; domates, soğan, biber, kabak, pazı, lahana ve daha birçok çeşitli sebze ile hazırlanabilmektedir. Kurutulmuş patlıcan, kabak ve biberle yapıldığında ise tadına doyum olunmayan bu lezzetli yemeği, neredeyse sevmeyen yoktur. Ancak dolmanın lezzetini veren iç harcıdır. Yani iç malzemesi ne kadar orantılı ve güzel olursa, içini doldurduğu sebze ile bütünleştiğinde de o kadar lezzetli sonuçlar doğurur.

Damak tadınıza göre iç harcına; fıstık, kuş üzümü, sumak ve yenibahar gibi farklı malzemeler ekleyerek çeşitli tatlar elde edebilirsiniz. Bu tamamen size kalmış. Fakat ben bir Gaziantepli olarak, kuru dolmama en çok zeytinyağlı iç harcını yakıştırıyorum. Hatta tencerenin altına birkaç kemik parçası dizerseniz ortaya \" yeme de yanında yat\" cümlesini kanıtlar bir lezzet çıkar. Dediğim gibi herkesin yapışı farklıdır.

Zeytinyağlı dolma içi malzemeleri
Zeytinyağlı dolma içi nasıl yapılır?

Öncelikle soğan, biber, domates ve maydanozu ufak ufak yemeklik doğrayın ve harcınıza uygun bir çukur kaba koyun. Üzerine baharatları, salça ve limon suyunu ekleyiniz. Son olarak yıkadığınız pirinçleri ekledikten sonra zeytinyağını da katıp harcınızı harmanlayınız.

Soğanları önceden salça ile kavuranlarda var. Fakat ben her şeyi çiğden hazırlıyorum. Çünkü dolma harcı zaten doldurduğunuz sebze ile pişiyor. Bu yüzden gerek duymuyorum.

Afiyet olsun.
" } ] }