{ "title": "Yaprak Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/yaprak-dolmasi.gif", "date": "19.01.2024 15:06:05", "author": "Cazim", "article": [ { "article": "Yaprak Dolması Türk mutfağının en önemli zeytinyağlıları arasında yer almaktadır. Hem zahmetli olması hem de lezzeti ile en zor zeytinyağlı olduğu düşünülüyor olsa da piknikler ve misafir ağırlamak için en çok tercih edilen yiyecekler arasında yer alan yaprak sarması yapımında öncelikle asma yapraklarının salamura edilmesi gerekmektedir. Asma yaprakları salamura edildikten sonra sarma işlemi gerçekleştirilir. Dilerseniz sarma işinden hemen sonra pişirebilmeniz mümkün olacağı gibi dilerseniz buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuda saklayıp daha sonra pişirebilmeniz de mümkündür.

Yaprak Dolması için Salamura Malzemeleri
Yaprak Dolması için İç Harcı Malzemeleri
Yaprak Dolması için Pişirme Malzemeleri
Yaprak Dolması için Salamura Yaprak Nasıl Yapılır?

İlk olarak bir asma yaprağını alarak damarlı kısmı üste gelecek biçimde bir iki tutam salamura tuz dökün. Daha sonra ikinci yaprağı alarak tuzladığınız yaprağın üzerine yine damarlı kısım üste gelecek şekilde yerleştirin ve yine üzerine salamura tuz dökün. Bu işlemi 15-20 yaprağı üst üste gelecek şekilde her yaprak için yapın. Daha sonra yine yaprakların damarlı kısımları üste gelecek şekilde bidona yerleştirin ve bastırın. Tüm yapraklar bitene kadar aynı şekilde yapın ve bidona üs üste yığıp her seferinde bastırın. Tüm yapraklar bittiğinde yine üstüne tuz serpin. Daha sonra yaprakların üstüne bastırması için temizlenmiş bir yassı taşı (Mermer taşı olabilir) yaprakların üstüne yerleştirin ve kaynatılıp soğutulmuş olan suyu bidona dökün. Daha sonra ağzını kapatıp güneş görmeyen bir yerde 10 gün bekletin. Daha sonra bu yaprakları kullanmak istediğinizde 3-4 saat suda bekletmeniz ve daha sonra yıkayıp sarma işlemine başlamanız gerekmektedir.

Yaprak Dolması için İç Harcı Nasıl Yapılır?

İlk olarak geniş bir kabın içine soğanları rendeleyin. Daha sonra üzerine zeytinyağı dökün ve yıkanmış pirinçlerinizi ekleyin. Daha sonra salça ve baharatlarınızı da ekleyip, ince ince kıyılmış maydanozu da ekleyerek iyice karıştırın. Birçok kişi bu işlemler sırasında harcı da pişirmek istediğinden soğanları ve yağı ekledikten sonra iyice pişirmekte ve tüm malzemeler eklendikten sonra 1 bardak suda ekleyip pirinçlerin şişmesini sağlamaktadır. Hatta bu malzemelerin içine kıyma ve kuş üzümü de koyanlar bulunmaktadır. Bu malzemeleri de damak zevkinize göre kullanabilmeniz mümkündür. İç harcınız hazırlandıktan sonra sıra yapraklarınızı sarma ve pişirme kısmına gelmektedir.

Yaprak Dolması Sarılışı ve Pişirilişi

İlk olarak salamura suyundan arınmış olan yapraklarımızdan bir adet alıyoruz ve yassı bir tabağa yerleştiriyoruz. Yaprağı damarlı kısmı üste gelecek şekilde yerleştiriyoruz ve geniş olan ve daha önce yaprak sapının bulunduğu kısma iç harcımızdan çok ince olmayan bir tabaka halinde yerleştiriyoruz. Daha sonra iki yanından kapatarak rulo halinde sarıyoruz ve pişirme işlemini gerçekleştireceğimiz tencerenin içine alıyoruz. Tüm yapraklarımızı bu şekilde sardıktan ve tenceremize yerleştirdikten sonra önce zeytinyağını yaprakların üzerinde gezdiriyoruz. Daha sonra da limonu dilimleyerek yaprak sarmalarının üzerine yerleştiriyoruz. Son olarak yaprak sarmalarının üzerine hafif su çıkana kadar su eklenir ve daha sonra kısık ateşte pişirmeye başlıyoruz. Pişirme işlemine başladığınızda yaprakların açılmaması ve dağılmaması için ağırlık yapmasını sağlayacak küçük bir tabak koymanız iyi olacaktır. Pişirme işlemi bittikten sonra hafif ılıyana kadar bekleyin ve servis edin.

Afiyet Olsun.
" } ] }