{ "title": "Taze Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Taze-Patlican-Dolmasi-81.jpg", "date": "23.01.2024 06:56:50", "author": "nagihan", "article": [ { "article": "
Taze Patlıcan Dolması, Her damak zevkine uygun olan Türk mutfağının vazgeçilmez tatları arasında bulunan dolma çeşitleri bulunmaktadır. Dolma çeşitleri arasında özellikle yaz mevsiminde en çok tercih edilen taze patlıcan dolmasıdır. Taze patlıcan dolması patlıcan sebzesini sevenler için vazgeçilmez tatlar arasındadır. Taze patlıcan dolmasının malzeme listesi ve yapılışı şu şekildedir;

Taze Patlıcan Dolması İçin Malzemeleri
Taze Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Taze patlıcan dolması için öncelikle yapmanız gereken iç harcı hazırlamaktır. İç harcı için soğanları soyun. Daha sonra soğanları rendeleyin. Daha sonra orta boy bir tavanın içerisine zeytinyağını koyun. Daha sonra zeytinyağının içerisine rendelediğiniz soğanları ilave ederek kavurun. Soğanları sık sık karıştırın ki yanmasın. Soğanlar pembeleşince ocağın altını kapatın. Ardından pirinci ilave ederek karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra bulguru ekleyerek karıştırın. Bu işlemleri tamamladıktan sonra tuz, nane ve karabiberi ekleyerek güzelce karıştırın. Malzemelerin hepsini ilave edip karıştırdıktan sonra sıcak suyu yavaş yavaş ilave ederek pişirin. Böylece iç harcınız hazır olacaktır. İç harcı hazırladıktan sonra patlıcanları hazırlamaya başlayın.

Öncelikle patlıcanları yıkayın. Daha sonra patlıcanları iyice kurulayın. Ardından bir bıçak yardımıyla patlıcanların saplarını kesin. Daha sonra patlıcanların boyutuna göre patlıcanları iki ya da üç parça olacak şekilde kesin. Ardından bir patlıcan oyacağı ya da tatlı kaşığı ile patlıcanların içini oyun. Patlıcanları oyarken acele etmeyin. Kenarlarını ve dibinin yırtılmaması dikkat edin. Patlıcanların içini iyice boşalttıktan sonra parmağınızı tuza batırarak patlıcanların içini tuzlayın. Tuzlamanın yanı sıra isteğe göre baharatta kullanabilirsiniz. Bu işlemi tamamladıktan sonra hazırladığınız iç harcı oyduğunuz patlıcanların içine doldurun. Doldurma işlemi için bir tatlı kaşığı kullanabilirsiniz. İç harcı patlıcanların içerisine basa basa doldurmanıza gerek yok. Doldurduğunuz taze patlıcanları tencereye dik olarak şekilde dizin. Bütün patlıcanlara aynı işlemi uyguladıktan sonra domatesleri yıkayın. Ardından domatesleri küp-küp doğrayın. Doğradığınız domatesleri doldurduğunuz patlıcanların üstüne yerleştirin. Böylece taze patlıcan dolmanız pişerken dağılmayacaktır. Bu işlemi de tamamladıktan sonra patlıcanların üzerinden sıcak su dökün. Suyun fazla olmasına gerek yok patlıcanların arasında gözükmesi yeterlidir. Patlıcanlar taze olduğu için pişerken kendiliğinden sulanacaktır zaten. Patlıcanlar yumuşayıncaya kadar kısık ateşte pişirin. Pişme işlemi bittikten sonra taze patlıcan dolmasını yanında yoğurtla servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }