{ "title": "Tavuk Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/tavuk-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 22:50:35", "author": "Usluer", "article": [ { "article": "
Tavuk Dolması, genellikle bu yemek hindi dolması olarak akıllarda kalmıştır. Ancak günümüzde tavuk dolması hindi dolmasından daha da popüler olarak hazırlanmaktadır. Kolaylıkla herkes tarafından yapılabilen tavuk dolması ile akşam yemeklerinizi bir ziyafete çevirerek harika sunumlar eşliğinde sevdiklerinize ve kendinize leziz bir ziyafet çekebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık.

Tavuk Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Pilavı için
Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

Tavuk dolması hazırlamaya ilk olarak bütün tavuğumuzu bol suda iyice yıkayıp temizleyerek başlayalım. Ardından tavuğun ayaklarını arkasında yer alan gerisindeki delikten geçirerek sabitleyelim.

Daha sonra tavuğu marine etmek için küçük bir kabın içine 1 çorba kaşığı domates salçası,1 çorba kaşığı sıvı yağ, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı yenibahar 1 çay kaşığı tarçın ve yeteri kadar tuz ilave ederek karıştıralım. Ardından karışımı iyice karıştırarak sos kıvamına getirdikten sonra tavuğun yüzeyine salçalı sosu iyice sürelim.

Ardından geniş bir tencereye 1-2 çorba kaşığı kadar margarin ilave ederek eritelim ve üzerine sos sürülmüş tavuğu eriyen yağın içine alıp çevirerek tavuğun dış kısmını hafifçe kızartalım. Kızaran tavuğun üzerine 4-5 su bardağı sıcak su ilave ederek orta ısıdaki ateşte tavuğu hafif diri kalacak bir şeklide haşladıktan sonra haşlama suyundan çıkartarak soğuması için bekletelim.

Daha sonra pilavımızı hazırlamak için önceden sıcak suya ayıklayarak sıcak suda beklettiğimiz 2 su bardağı pirinçlerin ıslama suyunu süzdürerek bol suda yıkadıktan sonra süzülmeye bırakalım. Bizde bu arada pilavımızı hazırlayalım.

Tavuk ciğerlerini mimik küpler şeklinde doğrayalım. Ardından 1 adet kuru soğanın kabuklarını soyarak incecik kıyarak hazırlayalım. Pilav tavamızı ocağa alarak yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyerek yağı ısıtalım. Isınan yağın üzerine öncelikle 1 çorba kaşığı dolmalık fıstıkları ilave ederek pembeleşinceye kadar karıştırarak kavuralım. Kavrulan fıstıkların üzerine incecik kıyılmış kuru soğanları ekleyerek karıştırmaya devam edelim. Soğanlar kavrularak pembeleştikten sonra üzerine küçük küpler şeklinde doğranmış tavuk ciğerlerini ekleyerek renk değiştirene kadar yaklaşık 4-5 dakika kadar kavuralım.

Daha sonra ciğerlerin üzerine süzülmeye bıraktığımız pirinçleri ilave ederek karıştırarak kavurmaya devam edelim. Ardından kavrulmakta olan pirinçlerin üzerine 1 çay kaşığı dolma baharı, 1 çay kaşığı tarçın ve 1 çay kaşığı karabiber ve ıslatılarak süzdürülmüş kuş üzümlerini ilave ettikten sonra karıştıralım. Üzerine önceden haşladığımız tavuk suyundan 1,5 su bardağı kadar üzerine ekleyerek yeteri kadar tuz ve kalan yarım çay bardağı zeytinyağı ilave ederek kaynayıncaya kadar harlı ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pilavımız diri kalacak şekilde pişirerek ocaktan alalım.

Pişen pilavımızın üzerini kapatarak 10-15 dakika kadar demlenmesi için beklettikten sonra hafifçe karıştıralım ve önceden hazırlayarak beklemeye bıraktığımız tavuğun içine bir kaşık yardımıyla fazla sıkıştırmadan dolduralım. Ardından tavuğu doldurduğumuz açık kısmını ve boyun kısmını steril bir mutfak iğnesi ve ipi ile dikerek sabitleyelim. Daha sonra önceden hazırladığımız kalan salçalı sostan sürerek doldurulmuş tavuğumuzu bir fırın tepsisine yerleştirerek fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak tepsiyi fırına verelim. Yaklaşık olarak tavuk dolmamızı 1 saat kadar pişirerek fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra kalan pilavımızla birlikte servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }