Sarma dolma; ülkemizde neredeyse bilmeyen hiç kimsenin olmadığı, çocukluğumuz boyunca hemen hepimizin annesinin sık sık pişirdiği bir tariftir. Tarifi bizzat hazırlayan kişi sayısı daha az olsa da herkes sarma dolmanın tadını, görünüşünü, genel hatlarıyla hazırlanışını mutlaka bilir. Türk mutfağında yer alan onlarca dolma tarifinden belki de en meşhuru olan sarma dolma; gerek gelenekselliği gerek pratikliği ve kolaylığı açısından herkesin rahatça altından kalkabileceği bir tariftir. İlk defa deneyecek olanların; etrafta bulunan tecrübeli kimselerden de yardım alması tavsiye edilir. Fakat tarifin genel hatlarında yardımda bulunmak adına; gerekli malzemeler listesi ve adım adım sarma dolma tarifinin hazırlanışı aşağıda yazılmıştır. Kolay gelsin.
Sarma dolma için gerekli malzemeler
2 adet domates
1 adet soğan
Yarım kilo yaprak
2 tatlı kaşığı salça
2 çay bardağı pirinç
Bir tutam tuz
Bir tutam pul biber
1 adet limon
Bir tutam karabiber
Bir tutam kimyon
Yarım demet maydanoz
2 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı zeytinyağı
Yarımşar tavuk suyu ve tavuk bulyon
NOT: Yukarıdaki malzeme miktarlarıyla hazırlanan sarma dolma; 5 kişiye rahatlıkla servis edilebilecek kadardır. Eğer çok daha fazla kişiye serviste bulunulacaksa; malzeme miktarlarının bunlarla orantılı olarak ayarlanması gereklidir.
Sarma dolma tarifi nasıl yapılır?
Gerekli malzemeler temin edildikten sonra sarma dolma tarifine başlanabilir. Sarma dolma hazırlamak için; uygun bir harç hazırlanacak, daha sonra bu harç yaprakların içine doldurulacak pişirilecektir. Fakat bu basit adımları uygulamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin sarma dolma tarifi için uygun bir hale sokulması gereklidir. Öncelikle; 1 adet soğan çöplerinden iyice ayıklanmalı, güzelce yıkanmalı ve ince ince doğranmalıdır. Ardından 2 adet domates de güzelce yıkanmalı, kabukları soyulmalı ve ince ince doğranmalıdır. Doğranan bu sebzelerin uygun küçüklükte olmasına özellikle dikkat edilmelidir. Çünkü ilerideki aşamalarda bu sebzeler, sarma dolma harcına katılmak üzere kullanacaktır. Yani; çok büyük parçalar olması halinde istenen sarma dolma tarifine ulaşılamayacak, tat bozulacaktır. Sebzelerden sonra 2 çay bardağı pirinç de suda yeterince yıkanmalı ve hemen ardından sudan süzülmelidir. Yarım demet maydanoz da ince ince kesilerek çok küçük parçalara bölündükten sonra, sarma dolma için gerekli hazırlıklar tamamlanmış olur. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde yakınlarda bulundurulması yeterlidir. Ayrıca; kaynatma işlemi için bir tencerenin, harç hazırlamak için derince bir kabın, sarma dolmaların hazırlanacağı bir masa, yer sofrası, vs. Düz zeminin ve en son sarma dolmaların pişirileceği bir tencerenin şimdiden hazır edilmesinde yarar vardır.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra sarma dolma tarifinin ilk adımına başlanabilir. İlk olarak; içerisine sarma dolma harcı doldurulacak olan yapraklar haşlanmalıdır. Bunun için; haşlama işlemi için ayrılan tencereye yeterli miktarda su doldurulduktan sonra yapraklar da içine atılır ve ocakta haşlanmaya bırakılır. Yaprakların haşlanması sırasında karıştırma işleminin pek abartılmaması tavsiye edilir. Çünkü yapraklar haşlandıktan yumuşayacak ve kolay kopabilir hale gelecektir. Bu durum da sarma dolma için istenmeyen bir durumdur. Yapraklar fazla kopacak duruma gelmeden haşlandıktan sonra ocaktan alınır ve sarma dolma tarifinin bir sonraki adımına geçilir.
Bu adımda sarma dolma harcı hazırlanacaktır. Harç için ayrılan kabın içine ilk olarak 2 çay bardağı pirinç dökülür ve kabın tabanına güzelce yayılır. Ardından 1 adet soğan da harç kabına dökülür ve karıştırma işlemine başlanır. 1-2 dakika kadar karıştırıldıktan sonra domatesler de aynı şekilde eklenir ve karıştırılır. Yeterli bir süre karıştırıldıktan sonra maydanoz da bu kaba dökülür ve aynı işlemlere tabi tutulur. Sonrasında da sırası fark etmeksizin tavuk bulyon, tavuk suyu, salça, zeytinyağı, baharatlar, vs. Kalan tüm malzemeler eklenir ve aynı karıştırma tabi işlemine tutularak sarma dolma harcına katılır. Böylece sarma dolmanın içine oluşturacak olan harç tamamlanmış olur.
Harç oluşturulduktan sonra sıra; bu harcın yapraklara doldurulmasına ve sarma dolmanın çiğ halinin oluşturulmasına gelmiştir. Bunun için; haşlanmış olan yapraklar düz zeminde güzelce açılır. Ortasına sarma dolma harcı eşit miktarlarda doldurulu ve bildiğimiz sarma dolma şeklinde sarılır. Her bir yaprağa bu işlem uygulandıktan sonra; pişirme işlemi için ayrılan tencereye bu sarma dolmalar dizilir.
Artık sadece sarma dolmanın pişirilmesi kalmıştır. Bunun için de sarma dolmaların hizasını biraz geçecek şekilde tencereye sıcak su dökülür. Kapağı kapatılır ve kısık ateşte pişmeye bırakılır. Yeterince piştikten sonra ister ılık bir şekilde ister soğuk bir şekilde sarma dolmalar ikram edilir.