{ "title": "Pırasa Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/pirasa-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 09:29:00", "author": "Samim", "article": [ { "article": "
Pırasa dolması, pırasa sevmeyenlerin bile tadına doyamayacakları bir lezzettedir. Özellikle kış mevsiminde sık, sık tüketilen pırasa, çocuklar tarafından pek sevilmemektedir. Ancak pırasa dolması 7'den,70'e herkesin hoşuna gidecek niteliktedir.

Pırasa Dolması malzemeler
Sosu için
Pırasa Dolması Nasıl Yapılır?

Pırasaları sirkeli suyun içinde yıkayalım ve ardından 7 cm boyunda olacak şekilde doğrayalım. Parçalara ayırdığımız pırasaların içlerine baş parmağımız ile bastıralım ve iç kısımlarını dışarıya doğru çıkartalım. Bu uygulama ile katlarını ayırdığımız pırasaları bir kevgirin üzerine alalım ve tekrar yıkayıp suyunu süzmesini bekleyelim.

Kıymayı derin bir kabın içerisine yıkanmış pirinçler ile alalım ve karıştıralım. Ardından ince kıyım yapılmış soğanları ve maydanozları ekleyip karışımı tekrar harmanlayalım. Baharatları, nar ekşisini, dilim, dilim yapılmış sarımsakları, salçaları ve rendelenmiş domatesi ekleyip parmak uçlarımız ile iyice yoğuralım. Kıymalı harcın lezzetinin daha güzel olması için karışımın güzel harmanlanmış olması gerekiyor. Bunun için kaşıkla karıştırmak yeterli gelmiyor ve mutlaka el değmesi gerekiyor. Karıştırdığımız kıymalı harcı katlarına ayırdığımız pırasaların içlerine birer parmak boşluk kalacak biçimde dolduralım ve yayvan bir tencerenin içerisine dizelim. Eğer isterseniz bu arada pırasaları tencereye dizmeden önce tencerenin dibine dereotu ve maydanoz saplarından yerleştirebilirsiniz. Bütün pırasaları doldurup dizdikten sonra yemeğin sosunu hazırlamaya geçelim. Yanmaz bir tava alalım ve içerisine tereyağını ilave edip ısıtalım. Isınmış yağın içerisine salça, nar ekşisi ve tuz ilavesi yapıp bir iki dakika kadar kavuralım. Sürenin ardından hazırladığımız sosu pırasaların üzerine dökelim ve son olarak düz bir tabak kapatıp yemeğimizi pişmeye bırakalım. Dolmaların üzerine kapatılan tabak içlerine fazla su almasını ve çok şişmesini önleyecektir. Yarım saat kadar kısık ateşin üzerinde pişen pırasa dolmalarını sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }