{ "title": "Pazı Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/pazi-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 21:21:48", "author": "Gevheri", "article": [ { "article": "
Pazı dolması, yanında sarımsak yoğurt ve pişerken üzerine ilave edilen özel sosu ile harika bir dolma türüdür. Özellikle pazıyı okul çağındaki çocukları haftada en az iki kere yedirmek gerekiyor. Pazının içerisinde yer alan etken maddeler çocukların gelişimine, beyin fonksiyonlarını ilerletmelerine ve genel sağlıklarına katkı sağlıyor.

Pazı Dolması Malzemeleri
İç Harcı için
Özel Sosu
Servis Önerisi

1 kâse sarımsaklı veya sarımsak ilavesiz yoğurt ve üzerine serpiştirmek için pul biberi.

Pazı Dolması Nasıl Yapılır?

Pazı yapraklarını öncelikle çeşmenin altında bul su ile yıkayın ve saplarını eliniz ile kopartıp bir kevgirin üzerine yerleştirin. Ayırdığınız pazı saplarını daha sonra çorba yapımında, omlet yapımında veya sadece kavurmasını yaparak kullanabilirsiniz. Ocağın üzerine uygun büyüklükte bir tencere alın ve içerisini yarısına kadar su ile doldurun. Ocağın altını yüksek ateşte açın ve suyu kaynamaya bırakın. Ardından kaynayan suyun içerisine bir tatlı kaşığı tuz serpiştirin ve pazı yapraklarından 5-6 tane kaynar suyun içerisine atıp hemen geri çekin. Suyun içerisinden alınan pazıların yerine yenileri eklenir ve bu şekilde bütün pazılar sıcak su hafif şekilde haşlanmış olur. Bütün pazılar haşlandıktan sonra bir tepsinin üzerine dizin ve soğumaya bırakılır. Pazı yaprakları soğurken siz de bu arada iç harcı yapmaya geçebilirsiniz.

Pirinçler bol su ile yıkandıktan sonra yağ ilavesi yapılmadan iç harcın yapılacağı tencerenin içerisine alın ve kısık ateşte renkleri dönene dek kavurun. Rengi dönen pirinçlerin üzerine sıvı yağı ekleyin ve kavurma işlemine birkaç dakika daha devam edin. Domates salçası, rendelenmiş bir tane olgun domates, biber salçası ve baharatları pirinçlerin bulunduğu tencereye alın ve karıştırın. Ardından sarımsak ve soğan yemeklik şekilde doğrayıp harcın içerisine alın ve sürekli karıştırarak karışımı 2 dakika ocağın üzerinde harmanlayın. Hazır hale gelmiş olan pazı dolmasının iç hazcını soğutmak için ocağın üzerinden alın ve serin bir yere kaldırın. Soğuması için bekletilen harcın içerisine küçük bir fincan ölçüsünde ceviz ilavesi yapın ve kaşıkla ters düz yaparak harcı karıştırın.

Diğer taraftan bir kenar da beklettiğimi pazı yapraklarından yırtık veya bozuk olanlarından birkaç tanesini alın ve dolmaların pişeceği tencerenin içerisine dizin. Ardından bir tane pazı alıp kenar kısmına iç harçtan ilave edin ve sarın. Eğer pazıların yaprakları çok büyük ise ortadan ikiye kesip doldurma işlemini bu şekilde gerçekleştirin. Bütün pazılar doldurulduktan sonra tencereye dizin ve üzerine dökmek için sosunu hazırlamaya geçin.

Sos için verilen malzemeleri bir kabın içerisinde buluşturup karıştırın ve tencerede bekleyen pazıların üzerine dökün. Sosunu döktükten sonra tencerenin içerisine dolma taşı veya düz bir servis tabağı yerleştirip yemeği pişmeye bırakın. 15-20 dakika kadar ocağın üzerinde pişen dolmaları soğuduktan sonra servis tabaklarına alın ve üzerine yoğurt gezdirerek sunum yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }