{ "title": "Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/patlican-dolmasi.jpg", "date": "20.01.2024 08:05:03", "author": "Nazire", "article": [ { "article": "
Patlıcan dolması, patlıcan sevenlerin favorileri arasında olan bir dolma çeşididir. Bilhassa çekirdeksiz ve koyu renkli patlıcanların dolması bir harika olmaktadır. Patlıcan alırken dış renginin oldukça koyu olmasına ve yumuşak olmasına dikkat edelim bu önemli bir püf noktasıdır. Sert patlıcanların iç kısımların da çok fazla ve kalın çekirdekler olduğu için patlıcanları eliniz ile kontrol ederek almanızı tavsiye ederiz.

Patlıcan Dolması Malzemeleri
Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Öncelikle seçerek aldığımız patlıcanların kabuklarını pijama gibi keselim ve patlıcanlar çok uzun ise üç eşit parçaya bölerek yıkayalım. Ardından patlıcanların iç kısımlarını bir oyacak ile oyarak çıkartalım. Çıkarttığımız patlıcan içlerini bir tabağın içerisine alalım ve daha sonra kullanmak için bir kenara kaldıralım. (Ayırdığımız patlıcan içlerini içli gözleme, patlıcan kavurması veya sebzeli çorba yaparken kullanabiliriz.)

İçleri oyulmuş olan patlıcanların kararmaması için tuzlu suyun içerisine alalım ve iç harcı hazırlayana dek bekletelim. Akabinde kıymayı bir kabın içerisine alalım ve üzerine kuru soğanlar ile sarımsakları rendeleyip karıştıralım. Tuzu, karabiberi ve kırmızı pul biberi iç harcın bulunduğu malzemeye katalım ve iyice yoğuralım. Ardından maydanozu su ile yıkayıp yapraklarını ince kıyım yapalım ve malzemelerin yer aldığı kabın içerisine alalım.

Pirinci ve bulguru bir kevgirin içerisine alalım ve ılık suyun altında iyice yıkadıktan sonra kıymalı harcın bulunduğu kabın içerisine alalım ve kaşık ile karıştıralım. Domates salçasını, biber salçasını ve kalan malzemeleri karışıma ekledikten sonra iç malzemeyi parmak uçlarımız ile yoğuralım. Suyun içerisinde beklettiğimiz patlıcanları duru su ile yıkayalım ve ardından havlu peçete ile kurulayıp iç harçtan bir yemek kaşığı ilave edelim. Bütün patlıcanları bu şekilde doldurduktan sonra karnıyarık tenceresinin içerisine dizelim ve tencerenin kenarından 2 su bardağı kadar kaynar su ilavesi yapıp dolmaları pişmeye bırakalım. Patlıcan dolmaları yarım saat kadar piştikten sonra tencerenin kapağını açmadan 10 dakika kadar tencereyi bir beze sarıp dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz patlıcan dolmalarını servis tabaklarına alalım ve yanlarına birer yemek kaşığı yoğurt ilavesi yapıp servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }