{ "title": "Patates Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/patates-dolmasi-8399.jpg", "date": "19.01.2024 04:20:07", "author": "Oykan", "article": [ { "article": "
Patates Dolması, anayemek olarak sofralarınız da yer alabileceği gibi aynı zamanda davet sofralarınızda garnitür olarak da hazırlanabilecek mükemmel bir yemek olan patates dolması mükemmel lezzeti ile akıllarda kalacak şahane bir dolma türüdür.

Patates Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Patates Dolması Nasıl Yapılır?

Patates dolması hazırlığına öncelikle patatesleri bol suyu da yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanan patateslerin kabuklarını soyarak alt ve üst uçlarını hafifçe keserek düzleştirelim. Daha sonra her bir patatesi tam ortasından keserek iki eşit parçaya bölerek iç kısımlarını kabak oyacağı yardımıyla oyarak çıkartalım ve oyulan patatesleri bol suda yıkadıktan sonra bir süzgeç içine alarak süzülmeleri için beklemeye bırakalım. Ardından kızartma tavamıza 1 çay bardağı kadar sıvı yağ ekledikten sonra ocağa koyalım ve yağ yağ ısındıktan sonra içine süzdürülen patatesleri kuruladıktan sonra ekleyerek önlü çevirerek hafifçe kızartarak üzerine kâğıt havlu serilmiş bir kabın içine çıkartarak beklemeye bırakalım.

Patates dolmamızın iç harcını hazırlamak için bir tencereye yarım çay bardağı kadar zeytinyağını ilave ederek ocağa alarak ısıtalım. Üzerine 1adet iri boy kuru soğanın kabuklarını soyarak ince yemeklik doğrayarak pembeleşinceye kadar kavuralım. Kavrulmakta olan kuru soğanların üzerine 250 gr kıymayı ilave ederek kıyma bıraktığı suyunu çekene kadar kavurmaya devam edelim. Üzerine kabukları soyularak küçük küpler şeklinde doğranmış domatesleri ve çekirdekleri temizlenerek doğranmış sivribiberleri ilave ederek dirilikleri kayboluncaya kadar kavurmaya devam edelim. Ardından kavrulmakta olan kıymalı harcın üzerine 1 çay kaşığı karabiber,1 çay kaşığı kırmızı pul biber, 1 çay kaşığı kimyon ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırarak harmanlayarak hazır hale gelen iç harcımızı ocaktan alarak ılıması için beklemeye bırakalım.

Daha sonra uygun bir fırın tepsisini hafifçe yağlayalım ve kızartılan patatesleri hazırladığımız iç harçtan doldurarak fırın tepsisine döşedikten sonra üzerine dökülecek sosu hazırlayalım. Küçük bir tavaya 2 çorba kaşığı kadar sıvı yağ ilave ederek ocağa kopyalım ve yağ ısındıktan sonra üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ve 1 tatlı kaşığı biber salçası ilave edip salçaları ezerek birkaç dakika kadar kavuralım. Kavrulmakta olan salçaların üzerine 3 su bardağı kadar kaynar su ilave ederek birkaç taşım kaynatarak ocaktan alarak tepsideki doldurulmuş patateslerin üzerine gezdirerek dökelim. Ardından fırınımızı 200 derecede önceden ısıtalım ve patates dolmalarının bulunduğu tepsinin üzerini folyo ile kaplayarak sıcak fırına verelim.

Daha sonra fırına verdiğimiz patates dolmalarını sıcak fırında 40-45 dakika kadar pişmeye bırakalım ve verilen bu sürenin sonunda patates dolmalarını fırından alarak tepsinin üzerindeki folyoyu çıkarttıktan sonra tekrar fırının üst rafına vererek yaklaşık olarak bu şekilde bekleterek patateslerin üzerlerinin kızarmalarını sağlayarak tepsiyi fırından alalım. Hazır hale gelen patates dolmalarının ilk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak olarak servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }