Mantar dolması; her ne kadar biber dolması, yaprak sarması, vs. Dolma çeşitlerinin yanında adı pek duyulmayan ve sönük bir tarif olarak kalsa da aslında yapımı çok basit ve son derece lezzetlidir. Mantar dolması tarifinde tipik dolma yapımından farklı hiçbir şey yoktur. Yani; her dolma tarifindeki gibi içi doldurulması gereken bir malzeme vardır, bu malzemenin içinin doldurulacağı bir harç vardır. Mantarlı dolma tarifi de bu temelden ibarettir. Aşağıda da mantarlı dolma tarifinin bu basit tarifinden ve gereken malzemelerinden bahsedeceğiz.
Mantar dolması için gerekli malzemeler
400-500 gr mantar
Tereyağı
5 dilim pastırma
2-3 çay bardağı rendelenmiş kaşar
Mantar dolması tarifi nasıl yapılır?
Tarife başlamak için ilk olarak; her dolma tarifinde olduğu gibi içi doldurulacak malzemenin ve harç malzemelerinin temizlenmesi gereklidir. Bunun için hazırlanmış olan mantarlar yıkanır, sapları, vs. Artıkları temizlenir. Kaşarlar da verilen ölçülerde olacak şekilde rendelenir. Pastırmalar da aynı şekilde mantar dolmasına uygun olacak küçüklükte parçalara doğranır.
Bu hazırlık aşamasından sonra mantarlı dolması tarifine başlanabilir. Bunun için mantarların için oyulur ve içine harç doldurulabilecek duruma getirilir.
Mantarlar uygun bir şekilde oyulduktan sonra sıra mantar dolması harcının hazırlanmasına gelmiştir. Harç olarak rendelenmiş kaşar ve pastırma kullanılacaktır. Mantar dolması harcı için öncesinde herhangi bir kavurma, soteleme, vs. İşlemine gerek yoktur. Rendelenmiş kaşar ve pastırmanın göz kararı homojen oluncaya kadar el yordamıyla karıştırılması yeterlidir.
Harç da hazırlandıktan sonra artık mantar dolmasının pişmeye verilmeden önceki son halini alması gereklidir. Daha önceden yıkanmış ve içi oyulmuş olan mantarlar uygun bir tencereye dizilir.
Dizilen mantarların içine önceden hazırlanmış olan kaşar-pastırma harcı doldurulur. Böylece mantar dolması tarifinin kabası hazırlanmıştır. Bu aşamada doldurulan harcın üzerine çok küçük bir pay bırakılması tavsiye edilir. Çünkü sonradan buraya tereyeağı da eklenecektir ve pişme sırasında mantar dolması harcının şişme ihtimali vardır.
Mantar dolması bu şekilde doldurulduktan sonra son olarak kaşık, bıçak, vs. Yardımıyla dolmaların üzerine eşit miktarda tereyağı sürülür. Tereyağının her dolmanın üzerine yeterince sürüldüğüne emin olunmalıdır. Çünkü tereyağı olmadan mantar dolması istenen lezzette olmayacaktır.
Yukarıda söylendiği gibi tereyağı da sürüldükten sonra mantar dolması tenceresi fırına verilir ve pişmeye bırakılır.
Piştikten sonra fazla soğutulmadan servis edilir. Mantar dolması hazırdır.