{ "title": "Lor Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/lor-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 01:50:15", "author": "Ruşeni", "article": [ { "article": "Lor dolması Türkiye'nin yöresel lezzetleri içerisinde farklı tat arayanlar için özel tarifler arasında yer almaktadır. Lor dolması Erzurum, Bayburt ve Gümüşhane yörelerine has özel bir Doğu Anadolu yemeği olarak bilinmektedir. Bu farklı lezzeti yapmak son derece maharet istemektedir.

Lor Dolması Malzemeleri
Lor Dolması Nasıl Yapılır?

Lor dolmamızı hazırlamaya pazı yapraklarımızı yıkayarak başlıyoruz. Yapraklarımızı tek tek güzelce yıkıyoruz ve saplarını yapraklarının dibinden kesiyoruz. Ardından pazı yapraklarımızı kaynayan suyun içerisine atıp1 dakika kadar bekletip çıkarıyoruz. Bu sayede yapraklarımız yumuşayarak rahat sarılabilmektedir. Yapraklarımızı kaynayan sudan çıkardıktan sonra soğuk suda tutuyoruz ve kenara bırakıyoruz. Ardından içimizi hazırlamaya başlıyoruz. Soğanlarımızı yemeklik olarak doğruyoruz ve yağda güzelce kavuruyoruz. Ardından yeşil soğanlarımızı doğuyoruz. Bulgurumuzu yıkıyoruz ve sütle pişirmeye bırakıyoruz. Bu arada kestiğimiz pazı saplarımızı da haşlayıp suyunu süzerek malzemeler arasına katıyoruz. Daha sonra lor peynirimizi, pazı saplarını, pişirmiş olduğumuz bulgurumuz, soğanlarımızı ve tuzumuzu ilave ederek içimizi güzelce karıştırarak haz hale getiriyoruz. Son adımda dolmalarımızı sarmaya başlıyoruz. Dolmalarımızın ince değil de baş parmaktan biraz daha kalın sarılması gerekmektedir. Çünkü piştiği zaman dolmalar küçülebilmektedir. Tüm dolmalar sarıldıktan sonra iyice yağlanmış bir tepsi ya da bocama dolmalarımızı yerleştiriyoruz ve üzerlerine tereyağımızı eritip gezdiriyoruz. Ardından da lor dolmamızı daha önceden hazırlamış olduğumuz 250 derecelik fırınımıza atıyoruz. Lor dolmamazı yapraklar kızaran güzelce pişiriyoruz. Pişirme sırasında sık sık kontrol etmek gerekmektedir. Dolmalarımız kızardıktan sonra artık servise hazırdır. Dilerseniz üzerine yoğurt dökerek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }