{ "title": "Lahana Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/lahana-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 12:53:20", "author": "Naşide", "article": [ { "article": "
LahanaDolması, faydalı ve besleyici bir dolma çeşididir. Hazırlanması biraz uzun sürse de sofraya geldiğinde hemen tüketilen ve tabakta bir tane bırakılmayan lahana dolmasını bir de bizim önereceğimiz tarif ile denemenizi tavsiye ederiz. Etli lahana dolmasını ana yemek olarak yanında birkaç kaşık yoğurt ile tüketebilirken, zeytinyağlı lahana dolmasını ise bayanlar arasında yapılan kabul günlerinde ara soğuk olarak sunum yapabilirsiniz.

Lahana Dolması Malzemeleri
Sosu için
Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Lahanayı temiz bir tezgâhın üzerine oturtun ve dış yapraklarını bir bıçak yardımıyla zarar verilmeden çıkartın. Bunun için bıçak ile ilk olarak üstte bulunan yaprakların kök kısımlarına kesikler atın ve kesilen yerden lahana yapraklarını itinalı bir şekilde çekin. Ardından yapraklara ayrılmış olan lahanaları bir kabın içerisine alın.

Fazla büyük olmayacak ebatta bir tencereyi ocağın üzerine alın ve içerisine su ilavesi yapıp kaynamaya bırakın. Kaynamakta olan tencerenin içerisine bir fiske tuz ile lahana yaprakları atın ve 1-2 dakika kadar haşlayıp kevgir ile suyun içerisinden çıkartın. Sıcak sudan çıkan lahanaları başka bir kabın içerisinde bekleyen soğuk suyun içerisine aktarın ve bu işlem sayesinde lahanaların diri olmasını sağlayın. Bütün lahanaların haşlama işlemi bittikten sonra iç malzemesi hazırlamaya geçin.

İlk önce kuru soğanların kabukları soyun ve suyun altında yıkayın. Bu işlem soğanı doğrarken gözlerinizin yanmaması içindir. Ardından dereotu ve maydanoz da yıkandıktan sonra ince kıyım yapılarak bir karıştırma kabının içerisine alın. Soğanı da arzuya göre ister rendeleyin, isterseniz çok ince kıyım yapıp yeşilliklerin yanına alın. Sarımsakları da bıçağın arka tarafı ile ezip kabınızın içine dahil edin. Karıştırma kabına aldığınız malzemeleri kaşık ile karıştırın ve üzerine kıymayı, sıvıyağı, salçayı ve baharatları ilave edip yoğurmaya başlayın. Pirinci de bol suyun altında iyice yıkayın ve diğer malzemelerin bulundu kaba alarak bütün malzemeleri itinalı bir şekilde yoğurun. Güzel bir şekilde yoğrulan iç harç dolma yapılması için hazır hale gelmiştir.

Haşlanmış olan lahana yapraklarından bir tanesinin ters tarafı üste gelecek şekilde tezgâhın üstüne yerleştirin. Hazırladığınız iç harçtan bir tatlı kaşığı alın ve lahana yaprağının tek kenarına yerleştirin. Lahananın kenarlarından ortasına doğru azıcık parçalar alıp rulo şeklinde sarın. Eğer isterseniz lahana dolmalarını üçgen şeklinde de sarabilirsiniz. Biz bu aşamada uzun ve ince dolmalar yapmayı uygun gördük. Sardığınız dolmayı elinize alın ve suyunu sıkıp tencereye yerleştirin. Diğer lahana yapraklarını da bu şekilde doldurun ve her seferinde sıkıp tencerenin içerisine alın. Doldurma işlemi bittikten sonra bir kâsenin içerisine sıvıyağ, tuz, salça, limon suyu ve bir bardak kaynar su ilavesi yapıp karıştırın. Hazırladığınız bu sosu da lahanaların üzerine boca edin ve ocağın altını kısık ateşte açıp yemeği pişmeye bırakın. Dolmalar yeterli kıvama gelene dek pişirdiğiniz lahana dolmalarını sıcak olarak servis yapın.

Afiyet olsun.
" } ] }