{ "title": "Kuzu Dolma", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Kuzu-Dolma-85.jpg", "date": "21.01.2024 06:16:36", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Kuzu dolma: Kuzu eti protein açısından çok zengindir. Günlük protein ihtiyacımızın neredeyse yarısından fazlasını kuzu eti ile karşılayabiliriz. Kuzu etinde yeterli miktarda demir de bulunur. Demir minerali diyetler için çok önemlidir. Çocukların büyümesi, bağışıklık sistemi ve yaraların hemen iyileşmesi için gerekli olan çinko kuzu etinde bulunmakta ve yeterli oranda çinkoyu kuzu etinden karşılamak mümkündür. Kemiklerin mineral yapısı, erkeklerin prostat hastalığına kuzu eti iyi gelmektedir. Vücutta gerekli olan B vitaminin en büyük kaynağı kuzu etidir. Manganez, bakır bakımından da zengindir. Kuzu eti sıkıdır. Renk olarak pembemsi donuk bir renktir. Kart bir et olmadığından diğer etlere göre daha çabuk pişer. Doymamış yağ oranı bakımından da oldukça zengindir. Tandır, sote, kuşbaşı yapmak için en uygun yer kuzunun kol etidir. Kuzu şiş yapmak için, but bölümü, pirzola için sırt kısmı, haşlamak için ise incik kısmı kullanılmaktadır.

Kuzu dolma malzemeleri
Kuzu dolma nasıl yapılır?

Kuzu tamamen temizce yıkanır. Her tarafı, içi dışı tuzlanır. Kuzunun tamamını alacak bir tencereye konur. Üzerini geçecek kadar su konulur. Kaynamaya başladığında üzerinde oluşan köpükler temizlenir ve haşlamaya bırakılır. Bu şekilde pişen kuzu eti lime lime olur. İç harcı hazırlamak için kuş üzümlerini bir tel süzgecin içine koyun. Sert bir şekilde ovalayın ki saplarının ayrılmasını sağlayın. Yıkadıktan sonra soğuk su içerisine konulur ve şişmesi sağlanır. Yağın birazı bir tavada eritilir. İçerisine fıstıklar atılır. Fıstıklar sarı renge döndükten sonra ince ince doğranmış soğanlar ve ciğerler katılır. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Kuzunun suyundan 4 su bardağı su, kuş üzümleri ve tuzu eklenir. Kaynadıktan sonra ayıklanmış ve yıkanmış pirinç eklenir. Kısık ateşte pilav oluncaya kadar pişirilir. Hazırlanan iç pilav kuzunun karnına doldurulur ve iğne iplik sayesinde kuzunun karnı dikkatli bir şeklide dikilir. 2 adet soğan rendelenir ve suyu sıkılır. Bir tavada kalan yağ kızdırılır. Soğanın suyu kuzunun tamamına sürülür. Nar gibi kızarana kadar kızartılır. Üzerine kızdırılan yağ ve haşlama suyu gezdirilerek 5 dakika kadar kısık ateşte kızartılır ve sıcak bir şekilde servis edilir.
" } ] }