{ "title": "Kuru Dolma", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/kuru-dolma.gif", "date": "21.01.2024 16:13:08", "author": "Erdemalp", "article": [ { "article": "
Kuru dolma, Özellikle Gaziantep yöresine ait kurutulmuş patlıcan ya da dolma biberinden yapılan dolmalar Türkiye'nin her yerinde ana yemek ya da garnitür olarak sofraları süslemektedir.

Kuru Dolma İçin Gerekli Malzemeleri
Dolmanın Sosu için
Kuru Dolma Nasıl Yapılır?

İlk olarak yazdan kış hazırlığı için hazırlanmış olan kurutulmuş patlıcanların ipi temizlenir. Uygun bir tencereye 1 litre kadar su ilave edilip kaynatılır. Su kaynadıktan sonra patlıcan kuruları kaynayan suya eklenerek 20 dakika kadar haşlanır. Patlıcanlar çok sert ya da yumuşak olmamalıdır. Patlıcanların haşlama süresi tamamlandıktan sonra süzülerek soğuk suya tutulur.

İç harcı için, pirinçler ayıklanarak bol su ile yıkanır ve süzüldükten sonra çukur bir kabın içine alınır. Kuru soğan ve sarımsakların kabukları soyularak ufak ufak doğranır. (Rendelemede yapılabilir.) Çukur bir kabın içine alınan pirinçlerin üzerine kıyma, sıvıyağ, doğranmış soğan, sarımsak, salça ve diğer malzemeler eklenerek iyice harmanlanır.

Haşlanan patlıcanlar, hazır hale gelen iç harç ile doldurulur. Çok sıkı doldurulmaması gerekir. Üzerinde boşluk kalacak şekilde doldurulur. Aksi halde pirinç patlıcanları patlatabilir. Uygun bir tencerenin içine doldurulan dolmalar sıralanır.

Sosu için uygun bir tavanın içine sıvıyağ eklenerek ısıtılır. Üzerine salça eklenerek 2-3 dakika kavrulur. Ardından tuz, limon suyu ve 4 bardak sıcak su ilave edilerek karıştırılır. Hazır hale gelen sos tencereye sıralanmış dolmaların üzerine dökülür. İlk önce yüksek ateşte su kaynayıncaya kadar pişirilir. Su kaynadıktan sonra ocağın altı kısılarak 50-60 dakika kadar pişirilerek dolma ocaktan alınır. Pişen dolma ilk sıcaklığını attıktan sonra servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }