{ "title": "Kuru Biber Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/kuru-biber-dolmasi.gif", "date": "22.01.2024 01:31:56", "author": "Almira", "article": [ { "article": "Kuru biber dolması, ülkemizin çoğu yöresinde çok farklı yöntemlerle pişirilmektedir. Dolmanın yapımında çoğunlukla kıyma ya da bıçak arası denilen zırh kıyma et kullanılmaktadır. Kıymanın kuzu ve dana karışık olması dolmanın lezzetini arttıracak bir unsurdur. Yemeğin hazırlığı sırasında, kuru biberlerin yeni sezonda üretilmiş olması çok önemlidir. Bu pişmesine etki edecektir. Dikkat edeceğimiz önemli bir noktada, biberlerin içini çok doldurmamanız ve dolmanın pişme suyunu fazla koymamanızdır. Gerektiği takdirde suyu sonradan bile ilave edebilirsiniz. Kuru biber olduğu için, suyunu pişerken çekmesi gerekir. Dolma içinin bir gün önceden hazırlanması halinde, dolmanızın daha lezzetli olduğunu sizde görebilirsiniz. Dolmanın tarifinde kullandığımız taze sumak tadına ekşilik vermektedir. Ancak sevmediğiniz takdirde bunu kullanmayabilirsiniz. Dolmamızın püf noktaları bunlardan ibaret. Bu tarifin en büyük avantajı kış aylarında bile dolma yeme zevkini sizlere yaşatabilmesidir. Dilerseniz birlikte kuru biber dolmasını hazırlamaya başlayalım.

Kuru biber dolması için gerekli olan malzemeler
Kuru biber dolması nasıl yapılır?

Kuru biberleri iyice yıkayın. Daha sonra bunları soğuk suyun içinde birkaç saat bekletin. Bir tencerenin içinde kaynattığınız suda biberleri 5 dakika kadar pişirin. Pişen biberleri süzülmeleri için, kevgirin içine alın. Şimdi dolmanın iç harcını hazırlayalım. Kuru soğanı incecik doğrayalım. Aynı şekilde maydanoz, taze nane, sarımsak ve biberleri doğrayın. Bu malzemelerin içine ayıklayıp, yıkadığınız pirinci karıştırın. Bunların içine yarım çay bardağı zeytinyağı, sumak ve bir kaşık domates salçasını ayırarak, kalan malzemeleri de ilave edin. Hepsini iyice karıştırdıktan sonra, haşlanmış olan kuru biberleri bu malzemeyle doldurun. Malzemenin biberlerin yarısını geçecek şekilde konması gerekir. Aksi halde pişince içinden taşacaktır. Doldurduğunuz biberlerin ağız kısımlarını yapıştırarak tencerenin içine dizin. Dizmeden önce tencerenin altına taze nane ve maydanoz sapları yerleştirin. Dolmalarınızın üzerine bir kapak kapatın. Bir kabın içinde salça ve su karışımı hazırlayın. İçine koyacağınız su miktarı, kullandığınız pirincin az fazlası olmalıdır. Dolmayı orta ateşin üzerine koyarak pişirmeye başlayın. Pişmesine doğru içine, 1 su bardağı suda kaynattığınız taze sumak suyunu katın. Bunu bir taşım kadar kaynatın. Ateşten almadan önce kalan yarım çay bardağı zeytinyağını gezdirin. Kuru biber dolmasını sevdiklerinize gönül rahatlığıyla servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }