{ "title": "Kulaktan Dolma Tarifler", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Kulaktan-Dolma-Tarifler-97.jpg", "date": "21.01.2024 20:35:34", "author": "Serpil Köseoğlu", "article": [ { "article": "Kulaktan Dolma Tarifler, Birçok yöresel yemek kulaktan dolma tariflerdir ve nesilden nesillere hızla yayılır. Peki nedir bu kulaktan dolma tariflerin lezzeti derseniz? İşin gizemi eskilerde saklıdır. Bizim Osmanlı mutfağına dayanan çok köklü bir damak tadımız vardır. Onların bilgi birikimi ve tavsiyeleri ile yöreden yöreye değişen çok çeşitli bir mutfağımız vardır. İstanbul ve Malatya mutfağının kültür ve lezzet birikimini bir arada tutan saklı kalan birçok tarifi paylaşmak bana ancak onur verir.

Bol Tereyağlı Bulgur Pilavı Malzemeleri
Hazırlanışı: Sıcak suyu bir tencereye alarak üzerine baş bulguru koyun ve kaynamak üzere ocağın üzerinde yaklaşık olarak suyunu çekene kadar altı dakika kadar kaynatın. Bu arada göz kararı tuzunu da atın. Daha sonra ayrı bir sos hazırlama tavasında tereyağını eritip, biraz yakın. Daha sonra suyunu çeken bulgurun üzerine bol tereyağını döküp harmanlayın. Demlenmesi için üzerine sofra bezi ile sarıp dinlendirin.

Patlıcanlı Sulu Köfte Malzemeleri
Köftesi için
Üzeri için: 1 yemek kaşığı tereyağı.

Hazırlanışı: Öncelikle sulu köftenin köftelerini hazırlayın. Bir hamur yoğurma kabına ince bulguru, unu ve yarmayı dökerek harmanlayın. Daha sonra su dökerek hamur kıvamında toparlayın. Bir kâseye su alarak, ara ara elinizi suya batırarak hamuru küçük küçük yuvarlayın. Daha sonra geniş bir tencereye su koyarak kaynatın ve kaynaya suya yavaş yavaş köfteleri atıp pişirin. Birden atarsanız hamurlar birbirine yapışır. Daha sonra patlıcanları şerit şeklinde soyup kare doğrayın ve bol kızgın yağda kızartın. Daha sonra kara mercimekleri bir tencerede pişirin. Ayrı bir geniş tencereye sıvı yağını koyup üzerine, küp soğan doğrayın. Soğanlar pembeleşince domates ve biber salçasını ekleyin. Daha sonra pişen mercimekleri ve kızarttığınız patlıcanları içine atıp hafif harmanlayın ve ardından haşladığınız köfteleri ekleyin. Biraz kavurduktan sonra üzerine gelecek su ekleyin. Daha sonra tuzunu ekleyin ve pişince altını kapatın. Sos tavasında bol tereyağını kızartıp üzerine gezdirin.

Malatya Usulü Kabak Tatlısı Malzemeleri
  • 1 kilo bal kabağı
  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı iri iri çekilmiş ceviz
  • Üzerine gezdirmek için tahin
Yapılışı: Bir kilo bal kabağını kalın olan kabuklarını soyun ve karpuz dilimler gibi dilimleyin. Daha sonra geniş bir tencereye alarak üzerine toz şeker serpin. Çok tatlı seviyorsanız şeker oranını biraz daha arttırabilirsiniz. Daha sonra tencereyi kapatın ve sulanması için sıcak bir ortamda dinlendirin. Akşamdan hazırlayıp sabah yaparsanız daha iyi sulanır. Daha sonra sulanan kabağı ocağın üzerine alın ve suyunu çekene kadar kaynatın. Pişen kabakları bira sulu iken fırın tepsisine alın ve üzeri biraz kızarana kadar 180 derecelik fırında pişirin. Daha sonra şık bir servis tabağına alarak üzerine tahin ve çekilmiş ceviz gezdirerek süslemesini yapın ve servis edin.

Şimdiden Afiyet Olsun.
" } ] }