Kırmızı biber dolması; birçok dolma tarifindekine benzer bir harcın hazırlanması ve bu harcın kırmızı biberin içine doldurulmasıyla elde edilen, Türk mutfağında yer etmiş sayısız dolma tarifinden sadece biridir. Kırmızı biber dolmasının hazırlanışında harcanması gereken hiçbir ekstra çaba yoktur. Diğer dolma çeşitlerinin zorluk derecesi ne ise; kırmızı biber dolmasında da aynısı geçerlidir. Ayrıca bir avantaj olarak; içerdiği malzemeler sebebiyle kırmızı biber dolması son derece besleyici bir tariftir. Yazının devamında da ilk defa deneyecekler için adım adım kırmızı biber dolması tarifinin hazırlanışı ve kırmızı biber dolması için gerekli malzemeler listesi yazılmıştır. Fakat tabii ki imkân varsa çevredeki bilgili kişilerden de yardım alınması tavsiye edilir. Kolay gelsin.
Kırmızı biber dolması için gerekli malzemeler (3-5 kişilik)
1 adet soğan
7-8 adet kırmızı biber
1 adet domates
Yeterli miktarda sıvı yağ
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
1 demet maydanoz
Bir tutam nane
2 çay kaşığı salça
3 çay bardağı pirinç
Kırmızı biber dolması tarifi nasıl yapılır?
Gereken malzemeler temin edildikten sonra kırmızı biber dolması tarifine başlanabilir. Her dolma tarifinde olduğu gibi kırmızı biber tarifinde de uygun bir şekilde harç hazırlanacak, dolmalık malzeme bu harç ile doldurulacak ve sonunda istenen tarif elde edilecektir.
Tarife başlamadan önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin kırmızı biber dolması için uygun hale sokulması gereklidir. Bunun için; 1 adet soğan çöplerinden ve gereksiz kısımlarından ayrılıp yıkanır ve ince ince yuvarlak parçalar halinde dilimlenir. Kırmızı biberler de saplarından ve çekirdeklerinden ayıklandıktan sonra yıkanır ve içleri boş bir şekilde bekletilir. 1 adet domates de aynı şekilde temizlenip, kabukları soyulup yıkandıktan sonra küp-küp doğranır. 1 demet maydanoz da yıkandıktan sonra ince ince dilimlenir. Ayrıca bir adet tava ve bir adet tencerenin de şimdiden hazır edilmesi faydalı olacaktır. Diğer malzemelerin de kolayca ulaşılabilecek şekilde etrafta bulundurulması yeterlidir.
Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kırmızı biber dolması tarifinin ilk adımı uygulanır. Hazırlık aşamasında ayarlanan tavaya yeterli miktarda zeytinyağı dökülür ve ocakta kızarmaya bırakılır. Zeytinyağı kızarma belirtileri gösterir göstermez öncesinde dilimlenmiş olan soğanlar da bu tavaya atılır ve kavurma işlemine başlanır. Kavrulma belirtisi olarak soğanlar pembeleşmeye başlayınca; 3 çay bardağı pirinç de bu tavaya ilave edilir ve kavurma işlemine devam edilir. Pirinç için de yeterli bir süre beklendikten sonra 2 çay kaşığı salça ile dilimlenmiş domatesler de eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Domatesin rengi koyulaşıncaya kadar bekledikten sonra yarım çay bardağı kadar ılık su tavaya dökülür ve 2 dakika kadar daha işleme devam edilir. Ardından dilimlenmiş maydanozlar da eklenir ve son olarak birer tutam tüm baharatlardan eklenerek bir süre daha kavrulduktan sonra; kırmızı biber köftesinin kavurma kısmı tamamlanmış olur.
Yukarıdaki kavurma aşamasında; kırmızı biber dolması için gerekli olan iç harç hazırlanmıştır. Şimdi sıra bunların doldurulmasındadır. Tavada elde edilen karışım; içi boş olarak bekletilen kırmızı biberlere eşit miktarlarda doldurulur ve bu kırmızı biberler pişirme işleminin yapılacağı tencereye dizilir. Harcın tamamı doldurulduktan sonra kırmızı biber dolmasının üzerine yeterli miktarda zeytinyağı gezdirilir ve arasında hiçbir fark olmadan; normal biber dolmasında yapılan pişirme işlemine tabi tutulur. Yeterli bir süre pişirme işlemi yapıldıktan sonra kırmızı biber dolmaları biraz ılımaya bırakılır. Ardından tabaklara konur ve servisi yapılır.