{ "title": "Karışık Dolma", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Karisik-Dolma-29.jpg", "date": "22.01.2024 01:51:56", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "Karışık Dolma, Dolma mevsiminde yapılan sebzelerle müthiş lezzetli, hepimizin bayılarak yediği, Türk mutfağına ait en özel yemeklerden bir tanesidir. Yapım aşaması zahmetli gibi görünse de tamamen el alışkanlığı ile ilgilidir. Birkaç kez yaptıktan sonra aslında hiç de zor olamadığını görürsünüz. Dolma hep anne yemeği olarak bilinir. Dolmanın kokusu eve ev olduğunu hissettirir. Aynı anda hem et hem de sebze tüketebilmek için en ideal tariflerden biridir. Yanında yoğurtla kimsenin hayır diyemeyeceği bir yemektir. Hemen tarifimize geçelim.

Karışık Dolma İçin Gereken Malzemeleri
Karışık Dolma Nasıl Yapılır?

İşe ilk olarak sebzelerimizi hazırlayarak başlayalım. Tüm sebzeleri güzelce yıkadıktan sonra kabakları ve patlıcanları ortadan ikiye bölelim ve her bir sebzenin içini kabak oyacağı ile düzgünce oyalım. İstersek kabakların dışı güzel görünsün diye bir çatal yardımı ile çizi şeklinde tırtıklayabiliriz. Dolmalık biber ve kapya biberlerin tepelerini keselim içinin çekirdeklerini temizleyelim. Domateslerin içini de çıkaralım sadece dış kabuk kısımları kalsın. Çıkarmış olduğumuz domates içlerini ziyan etmeyelim. Bir tabağa alalım. Dolmamızın iç malzemesine karıştırabiliriz. İçlerini boşaltmış olduğumuz tüm sebzelerin içine hafifçe tuz atalım. Bu daha lezzetli olmalarını sağlar.

İç Harcın Nasıl Yapılır?

Pirinç ve kalın bulguru yıkayıp derin bir kaba alalım. Domates içlerini, biber ve domates salçalarını, kıymayı, yemeklik doğranmış kuru soğanı, sıvıyağı ve baharatları aynı kaba aktaralım. Bu arada maydanoz ve dereotunu yıkayıp bir müddet sirkeli suda beklettikten sonra ince, ince kıyalım ve harcımıza ekleyelim. Tüm malzemeleri elimizle yoğurarak birbirine iyice yedirelim. Karışık olmanın en önemli püf noktası kıymalı harcın sulu olmasıdır. Bundan dolayı harcımıza yarım çay bardağından biraz fazla su ilave ederek tekrar yoğuralım.

Hazırladığımız harcı bütün sebzelerin içine başından biraz boşluk kalacak şekilde dolduralım. Boşluk bırakmamızın sebebi pirinç ve bulgur pişerken şişeceğinden taşmaması içindir. Hazırladığımız dolmaları bir tencereye çok sıkışık olmamasına dikkat ederek dizelim. Dolmalık biber ve kapya biberlerin başından kestiğimiz kısımları kapak yapalım. Kabak ve patlıcanlara ise domateslerden kapak yapabiliriz.

Dolmaları tencereye güzelce dizdikten sonra ayrı bir tabakta domates salçasını 1 su bardağı kadar suyla iyice açıp dolmaların üzerine bu salçalı karışımı gezdirelim. Tereyağını da dolmaların aralarındaki boşluklara minik, minik yerleştirelim. Sıcak suyu dolmaların yarısına gelecek şekilde ekleyelim. Ocağa koyalım ilk etapta ocağın altı açık olun. Kaynadıktan sonra altını kısık ateşe alalım. Dolmalar 30-40 dakika aralığında pişmiş olacaktır. Çatal yardımıyla dokunduğumuzda rahatlıkla deliniyorsa pişmiş demektir. Güzel bir servis tabağında sıcak sıcak servis yapılması tavsiye edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }