{ "title": "Kara Lahana Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/kara-lahana-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 13:29:11", "author": "Ahueda", "article": [ { "article": "
Kara Lahana dolması, faydalı olmasının yanında oldukça lezzetli bir tariftir. Özellikle kıymalı olarak hazırlanılan kara lahana dolmalarının yanında servis önerisi olarak sarımsaklı yoğurt ikram edilmesini tavsiye ederiz. 1 porsiyon kara dolması yaklaşık olarak 230 kaloriye eş değer olduğu için yanında ekmek tüketmenizi pek tavsiye etmeyiz. Şayet bir dilim ekmek ile bir porsiyon kara lahana dolması ve üzerine birkaç kaşık sarımsaklı yoğurdun toplam olarak kalorisi 430 civarında olmaktadır. Bu kalori sizi korkutmasın bir porsiyon kara lahana dolması sizin gün boyu tok kalmanıza neden olacaktır.

Kara Lahana Dolması Malzemeleri
Sosu için
Kara Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Kara lahana dolması için ilk olarak pazardan veya marketten aldığımız kara lahanaların sap kısımlarını keselim ve bol suyun altında iyice yıkayalım. Lahanalar ıspanaklar gibi yetiştiği için biraz çamurlu veya topraklı olabiliyor. Ardından derin bir tencerenin içerisine su ilavesi yapalım ve su kaynamaya başladığında saplarını kestiğimiz kara lahanaları suyun içerisine ilave edelim ve birkaç dakika kadar haşlayıp bir kevgir ile kara lahanaları sıcak suyun içerisinden çıkarıp suyunu süzmesi için bekletelim.

İç harcı hazırlamak için kıymayı derin olmayacak ama büyük olacak bir karıştırma kabının içerisine alalım ve üzerine soğanları rendeleyip yoğuralım. Kıymanın rengi hafif kararınca tuz, baharat, rendelenmiş sarımsak, biber salçası ve domates salçası ekleyip karışımı iyice yoğuralım. Sonrasında maydanozların saplarını ayıralım ve yaprak kısımlarını suyun altında yıkayıp ardından ince kıyım yapalım ve kıymalı harcın içerisine boşaltalım. Nar ekşisini, bir tane kabuğu soyulmuş ve ince doğranmış domatesi, bol suyun altında yıkanmış bulgur ile pirinci de iç harcın bulunduğu karıştırma kabına alıp güzel bir şekilde parmak uçlarımız ile iyice yoğuralım ve dinlenmesi için buzdolabına kaldırıp 5-10 dakika kadar bekletelim.

Kara lahanaları sarmak için bir tane kara lahananın damarlı kısmı üste gelecek şekilde tezgâhın üzerine alalım ve keskin bir bıçak yardımıyla lahananın damarlı kısmını dikkatli bir şekilde kesip atalım. Ardından kara lahananın baş kısmına yani saplarını koparttığımız yere bir tatlı kaşığı kadar iç harçtan ilave edelim ve yanlara doğru harcı yayalım. Lahananın yanlarından içe gelecek şekilde hafif parçalar alalım ve rulo şeklinde sarıp bir düdüklü tencerenin içerisine alalım. Bütün kara lahanaları aynı şekilde sarıp düdüklü tencereye rast gele dizelim ve ayrı bir tavanın içerisine tereyağı ile salçayı alıp hafif şekilde kavuralım. Tavanın içerisine 1-2 su bardağı kadar su ilavesi ile tuz serpiştirelim ve sosu tencerenin içerisine dökelim. Sosu ile birleşen kara lahana dolmasını kısık ateşin üzerinde yaklaşık 30 dakika kadar pişirelim ve sıcak olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }