Kadayıf dolması; Anadolu'nun yöresel lezzetlerinden biri olarak sofralarımızı süsleyen muhteşem bir tattır. Geçmişten beri özellikle Erzurum yöresinde mutfaklara konuk olan bu tatlı, yiyen herkesin hayran olacağı bir tada sahiptir. Şerbetli tatlılar grubunda olması onu daha yenilesi kılar. Herkesin denemesi gereken eşsiz bir ziyafettir. Bu yazıda size kadayıf dolması tatlısı için hangi malzemelere ihtiyaç duyulduğu ve hazırlanışının nasıl olduğu anlatılacaktır. Kolay gelsin.
Kadayıf dolması için gerekli malzemeler
9-10 adet yumurta
1 kilo kadayıf
Yarım kilo ceviz içi
1,25-1,5 gram toz şeker
Yeterli miktarda su
Kadayıf dolması tarifi nasıl yapılır?
Yukarıda verilen malzemeler temin edildikten sonra ilk önce kadayıfın çekilerek tarif yapmaya uygun hale getirilmesi gereklidir.
Bunun için hazırlanmış kadayıf çekildikten sonra uygun büyüklükteki parçalara bölünür.
Bölünen parçalara 1-1,5 tatlı kaşığı ceviz içi doldurulur.
Ceviz için doldurulduktan sonra kadayıf parçaları sarılarak rulo haline getirilir.
Yumurtalar da ayrı bir kapta kırılarak iyice çırpılır ve kadayıf dolmaları bu yumurtalara batırılarak tepsiye dizilir.
Kadayıf dolması için temel aşama tamamlanmıştır. Geriye pişirmesi ve sosu kalmıştır. Rulo haline getirilmiş ve yumurtaya bulanarak tepsiye dizilmiş kadayıflar fırına verilir.
Son olarak kadayıf dolması için şerbet hazırlanması gereklidir. Bunun için de hazırlanmış olan toz şeker, seviyesini 1-2 parmak kadar geçecek suyla beraber kaynatılır.
Kaynatılan şerbet soğumaya bırakılır.
Soğuduktan sonra da fırında pişirilmiş olan kadayıf dolmaları şerbetin içine atılır ve 5 dakika sonra çıkarılır.
Şerbetini de ekledikten sonra kadayıf dolması servis etmeye hazırdır.