{ "title": "Kaburga Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/kaburga-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 04:57:46", "author": "Armağan", "article": [ { "article": "
Kaburga dolması, Diyarbakır mutfağına özgü bu yemek biraz zahmetli olsa da lezzeti verdiği tüm zahmeti unutturacak niteliktedir. Her zaman yapılmayan yemekler arasında olan kaburga dolması genelde özel konuklara ve ailenin hep bir arada olduğu günlerde yapılmaktadır.

Kaburga Dolması Malzemeleri
Kaburga Dolması Nasıl Yapılır?

Kaburgayı alırken kasaba dolmalık olduğunu belirtelim ve ona göre hazır olarak alalım. Eğer böyle bir imkânımız yok ise kaburgayı keskin bir bıçak ile emine olacak şekilde keselim. Bu aşamada kaburgayı keserken pilavın gireceği yerin cep şeklinde olması gerekiyor. Hazırladığımız kaburgayı bir tepsinin üzerine alalım ve iç malzemesini hazırlamaya geçelim.

Ön Hazırlık Aşaması
İç Malzemenin Hazırlanma Aşaması

Öncelikle çok derin olmayacak bir tencere alalım ve içerisine yağ ilavesi ile dolmalık fıstıkları ekleyip kavurmaya başlayalım. Dolmalık fıstıkların rengi hafif değişince içerisinde önceden hazırladığımız soğanları ilave edelim ve bir müddet daha kavuralım. Soğanların yanına da ciğerleri ekleyelim ve suyunu çekene dek soteleyelim. Akabinde ıslattığımı pirinçleri de süzelim ve tencerenin içerisine alıp 10 dakika kadar kavuralım. Pirinçler de kavrulduktan sonra tencerenin içerisine sıcak su ilavesi yapalım ve tencerenin kapağını kapatıp pişmeye bırakalım. Suyunu çekmiş olan pilavımızın içerisine kuş üzümlerini, baharatları ve tuzu ilave edip biraz karıştıralım.

Doldurma ve Pişirme Aşaması

Hazırladığımız pilav harcını kaburgamızın cep şeklinde olan kısmına dolduralım. Bu aşamada kaburganın içinin çok doldurulmaması gerekiyor. Sonuçta et olduğu için pişerken kendini çekme ve küçülme ihtimali var. Çok az doldurulduğunda ise içerisine su girme ihtimali çok fazla oluyor. Yeteri kadar doldurduğumuz harcı kaburganın içerisine biraz itelim ve kenarlarını da pamuklu bir iplik ile sıkıca dikelim. Dikim aşaması oldukça önemlidir. Ne kadar sıkı dizerseniz pilavların içerisine o kadar az su girecek demektir. Pilavda zaten piştiği için içerisine fazla su almasına gerek yok. Ardından iç kısmı doldurulmuş ve kenarları dikilmiş olan kaburga dolmamızın dış kısımlarına da salça ile tereyağı sürelim ve fırın tepsinin üzerine dikkatli bir şekilde oturtalım. 200 derecelik fırında dolmamızın her tarafını kızartalım ve kızardıktan sonra tepsinin içerisine su ilavesi yapıp pişmeye bırakalım. Eğer isterseniz kaburga dolmasını tencerenin içerisinde de pişirebilirsiniz. Bunun için tencerenin içerisine yağ ilavesi yapalım ve kaburga dolasının her tarafını yağın içerisinde kızartalım. Ardından tencerenin içerisine su ilavesi yapıp yarım saat bir tarafını, yarım saat de diğer tarafını olmak üzerine toplam 1 saat içerisinde kaburga dolmasını pişirelim. Pişmiş olan kaburga dolması tarifini sıcak olarak servis yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }