{ "title": "İskilip Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/iskilip-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 07:40:38", "author": "Toktahan", "article": [ { "article": "
İskilip dolması, adından da anlaşılacağa üzere çorum yöresine ait bir yenmek türüdür. Genelde bu dolma yerli halk tarafından düğün ve özel günlerde çok sık yapılmaktadır. Büyük kazan tipi tencerelerde hazırlanılan İskilip dolmasının en önemli püf noktası ise pirinçlerin bol suda bir gece bekletilmesidir. Bekletilen pirinçler her ne kadar pilav gibi hazırlansa da bölgede dolma olarak adını almıştır. Servis önerisi ise langer adı verilen özel tepsilerde sunum yapılmasıdır. Akabinde bu yemek hazırlanırken yemeği yapacak kişiler dualar eşliğinde kazanlara yağı ve diğer malzemeleri ekliyor ve bereketli olmasını sağlıyorlarmış. Bizim önereceğimiz tarif ise tamamen evde kolaylıkla yapılabilecek bir tariftir.

İskilip Dolması Malzemeleri
İskilip Dolması Nasıl Yapılır?

İlk olarak pirinçleri bol suyun altında yıkayalım ve geniş bir kabın içerisine boşaltalım. Pirinçlerin üzerini geçecek kadar sıcak su ilavesi yapalım ve üzerine de bir tatlı kaşığı kadar tuz serpiştirip bu şekilde 40 dakika kadar bekletelim. Sürenin ardından pirinçleri bir kevgirin içerisine alalım süsüp bir kenarda bekletelim.

Dolmanın pişeceği tencerenin içerisine yarım su bardağı kadar tereyağı ilave edip ısıtalım. Isınmış yağın içerisine suyunu süzdüğümüz pirinçleri, karabiber ve tuzu ilave edip kavurmaya başlayalım. Bu aşamada harcın 5 dakika kadar sürekli karıştırılarak kavrulması yeterli olacaktır. Kavrulan pirinçlere bir su bardağı kadar kaynar su ilavesi yapalım ve suyunu çekene dek pişirelim.

Soğanların hepsinin kabuklarının soyalım ve et tahtasının üzerinde ince kıyım olacak şekilde doğrayalım. Doğranmış soğanları suyunu çeken pirinçlerin içerisine boşaltalım ve etleri de yarım saat kadar pişirip kızarmasını sağlayalım. Bunun için tencerenin içerisinde kendi yağı ile etleri kızartalım ve kızardıktan sonra etlerin üzerine 15 su bardağı kadar kaynar su ilavesi yapıp tencerenin kapağını kapatalım ve bu şekilde pişmeye bırakalım. Etler kaynamaya başladığında tencerenin orta kısmına oturacak şekilde sacayak yerleştirelim. Ardından sacayağın üzerine de bakır bir tepsi yerleştirelim. Akabinde dinlendirdiğimiz pirinçleri temiz bir bez torbanın içerisine doldurup ağzını bağlayalım ve bakır tepsinin üzerine oturtalım.

Tencerenin içerisinde olan buharın dışarıya sızmaması için tencerenin kapağını sıkı bir şekilde kapatalım ve bir bez ile kapağın kenarlarını dolayıp bağlayalım. Diğer bir alternatif olarak sert bir hamur yoğuralım ve kapağın etrafına sarıp buharın dışarı çıkmasını engelleyelim. İskilip dolmasını bu şekilde yarım saat kadar pişirelim ve piştikten sonra pirinçleri servis tabağının altına etleri ise üzerine yerleştirip sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }