{ "title": "İç Pilavlı Tavuk Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/ic-pilavli-tavuk-dolmasi.jpg", "date": "19.01.2024 18:55:49", "author": "Ahmet Hamdi", "article": [ { "article": "
İç Pilavlı Tavuk Dolması, davet sofralarınızda ve özellikle yılbaşı sofralarının özel yemeği olan iç pilavlı tavuk dolması mükemmel lezzeti, gözlere hitap eden şahane görselliği ile sevdiklerinize ve konuklarınıza bir ziyafet şöleni sunabileceğiniz harika bir lezzettir. Genel olarak düşünüldüğünde iç pilavlı dolma hindi ile düşünülmektedir. Ancak şimdilerde bu nefis yemek tavukla da hazırlanarak oldukça iyi sonuçlar alınmaktadır. Şimdiden afiyet olsun.

İç Pilavlı Tavuk Dolma Malzemeleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması İç Pilavı Malzemeleri
İç Pilavlı Tavuk Dolması Nasıl Yapılır?

İç pilavlı tavuk dolması hazırlamaya öncelikle 1 su bardağı pirincimizi ayıkladıktan sonra sıcak su yardımıyla, yarım saat kadar ıslatarak başlayalım. Ardından pilav tavamıza 1 çorba kaşığı tereyağını ve 2 çorba kaşığı sıvıyağı ilave ederek ocağa koyalım. Daha sonra eriyen yağın üzerine 1 çorba kaşığı dolmalık fıstığı ekleyerek fıstıklar pembeleşinceye kadar kısık ateşte karıştırarak kavuralım.

1 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra minik minik doğrayarak kavrulmakta olan fıstıkların üzerine ilave ederek pembeleşinceye kadar kavuralım. Soğanların üzerine 150 gr kuzu ciğerini tavla zarı irilinde doğrayarak ilave edelim ve ciğerler bıraktıkları suyu çekip renk değiştirdikten sonra üzerine sıcak suda bekleterek süzdüğümüz pirinçleri ekleyerek kavurmaya devam edelim.

İyice kavrulan pirinçlerin üzerine 1,5 su bardağı kadar sıcak tavuk suyu veya normal su ilave ettikten sonra tuzunu ayarlayarak pilavımızı kısık ateşte pişmeye bırakalım. (İç pilavın diri kalması gerekmektedir çünkü tavukla birlikte fırına girecek) İç pilavımızı ocaktan almadan önce üzerine tüm baharatları ve imce kıyılmış dereotunu ilave ederek karıştıralım ve pilavımızı ocaktan alarak tencere ve kapağın arasına temiz bir mutfak havlusu koyarak iç pilavımızı demlenmesi için beklemeye bırakalım.

İç pilavımız demlenirken bizde tavuğumuzu hazırlayalım. Bütün tavuğu bol suda iyice yıkadıktan sonra geniş bir kabın içerisine alarak demlenerek ılık hale gelen iç pilavı tavuğun içine dolduralım. Ancak pilavı tavuğun içine sıkıştırmadan doldurmaya dikkat edelim. Tavuğun doldurulan kısmını steril bir mutfak ipiyle dikerek kapatalım. Ardından tavuğun bacaklarını ön tarafa doğru çapraz şekle getirerek mutfak ipiyle sıkıca bağlayalım. Küçük bir kâsenin içine yarım limon suyu, 1 çorba kaşığı yoğurt, 1 çorba kaşığı salça ve bir miktar tuz ilave ederek iyice karıştıralım. Hazırladığımız salçalı karışımı tavuğun her yerine güzelce sürelim.

Ardından fırın torbamızı 1 çorba kaşığı kadar unla iyice unlayalım ve torbaya tavuğu yerleştirerek sıkıca bağlayalım. Fırın torbasını bir kürdan yardımıyla 3-4 yerinden delelim. Fırınımızı 200 derecede önceden ısıtarak hazır hale gelen iç pilavlı tavuğumuzu fırına verelim ve tavuk iyice kızarana kadar yaklaşık olarak 70- 75 dakika kadar pişirerek fırından alalım ve sıcak olarak servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }