{ "title": "Fırında Zeytinyağlı Biber Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Firinda-Zeytinyagli-Biber-Dolmasi-59.jpg", "date": "23.01.2024 03:51:34", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Fırında zeytinyağlı biber dolması, zeytinyağlı yemekler Türk mutfağının en ünlü ve en sevilen yemek çeşitlerinden bir tanesidir. Her türlü sebzenin zeytinyağlı çeşidi yapılabilir. Aralarında en sık yapılanı ise zeytinyağlı biber dolmasıdır. Zeytinyağlı dolmalar her yörede farklı şekillerde hazırlanır. Yapılış şekline göre bu farklılıklar olsa da genellikle içerisinde pirinç ya da bulgur, kuru soğan, salça ve çeşitli baharatlar bulunur. Bazıları dolmanın iç malzemesini kavurmadan çiğ olarak yapsa da zeytinyağlı biber dolmasının iç malzemesi kavrularak yapıldığında daha lezzetli olmaktadır. Ege bölgesinde daha çok tüketilir. Dolmanın iç malzemesinde soğanın fazla olmasının nedeni soğanların pirincin pişmesine yardımcı olması ve dolmayı daha çok lezzet katmasıdır. Kısa sürede hazırlanır. Oldukça lezzetlidir. Tercihe göre sıcak ya da soğuk olarak da tüketilebilir. Bayanlar özellikle arkadaş toplantılarında ve özel günlerde sıklıkla tercih eder.

Fırında zeytinyağlı biber dolması için gerekli malzemeler
Üzeri için
Süslemek için
Fırında zeytinyağlı biber dolması nasıl yapılır?

Fırında zeytinyağlı biber dolması tarifinde öncelikle olarak iç harç hazırlanır. Hazırlanan iç harcın bir miktar bile mutlaka pişirilmesi gerekir. Genişçe bir tencereye zeytinyağı konularak tencere ocağa alınır. Yağ ısınırken kuru soğanların kabukları soyulur ve ince ince kıyılır. Soğanlar tencereye alınarak kavrulmaya başlanır. Üzerine dolma fıstıklar ilave edilir. Diğer bir yandan duru suda pirinçler yıkanır ve sularının süzülmesi için süzgece alınır. Soğanlar pembeleşince üzerine pirinçler ilave edilir. Pirinçler de bir müddet kavrulduktan sonra ocağın altı kısılır. İç harca tuz, şeker, kuş üzümü ve baharat ilavesi yapılır. Son olarak üzerine su ilave edilerek tencerenin kapağı kapatılır ve iç harç demlenmeye bırakılır. Bu esnada dolmalık biberler ayıklanır. Biberlerin iç kısımlarındaki tohumları temizlemek için baş parmak ile sap kısımlarından içeri doğru hafifçe bastırılır. İçeri geçen kısım sapından tutularak çekilir ve iç kısımlarındaki tohumlar aşağıya doğru silkelenir. Tercihe göre bıçak yardımıyla da aynı işlem yapılabilir. Daha sonra biberler yıkanarak sularının süzülmesi için bir kenara alınır. Hazırlanan iç harç karıştırılarak biberler doldurulmaya başlanır. Tüm dolmalık biberler 1 parmak parmak kalacak şekilde doldurulur. Daha sonra dolmaların üzerine domates dilimleriyle kapak yaparak iç harcın dışarı çıkması engellenir. Küçük bir Fırın tepsisine tüm biberler dizilir. Biber dolmalarının ağzı tepsinin altına doğru gelmelidir. Bu sayede dolmalar piştikten sonra pirinçlerin üzeri kurumamış olur. Biberlerin altına çatal yardımıyla küçük birer delik yapılmalıdır. Bu, biberlerin üzerine dökülecek olan sosun biberlerin içerisine girmesi için önemlidir. Küçük bir tavada zeytinyağı, su ve tuz iyice karıştırılır. Hazırlanan sos biberlerin üzerine dökülür. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık olarak 10-15 dakika kadar pişirilir. Pişen biber dolmalar fırından çıkarılarak borcama dizilir. İster sıcak olarak ister soğuk olarak da tüketilebilir. Sıcak tüketmeyi sevenler üzerine limon sıkarak da yiyebilir. Soğuk tüketmeyi sevenler ise dilimlenmiş limonları dolmaların üzerine dizebilir. Borcamın üzeri streçlenerek dolmaların soğuması için 3-4 saat kadar buzdolabına kaldırılır. Buzdolabından çıkarılan fırında zeytinyağlı biber dolması servis tabağına alınarak sunum yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }