{ "title": "Fırında Dolma", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/firinda-dolma.JPG", "date": "19.01.2024 16:57:10", "author": "Kutbay", "article": [ { "article": "
Fırında Dolma, bugüne kadar fırında dolmayı denemeye fırsatınız olmadı ise işte size fırsat. Hazırlayacağınız Dolmanız ister biber dolması ister kabak veya ne dolması olursa olsun dolmanın kendine özgü lezzeti bir başka olur. Ancak bu leziz dolmalar bir de fırında pişerse dadına doyum olmaz. Bugünkü tarifimizde karışık dolma hazırlayarak fırına vereceğiz. Sizler de bir dolma tutkunu iseniz fırında dolma tarifimizi denemenizi ısrarla tavsiye ediyorum. Hazırlayan ellerinize sağlık dileklerimle şimdiden afiyet olsun.

Fırında Dolma İçin Gerekli Malzemeleri
Fırında Dolma Nasıl Yapılır?

Fırında dolma hazırlığımıza öncelikle sebzelerimizi bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından yıkanarak suları süzdürülmüş sebzelerden önce 10 adet dolmalık biberlerin sap kısımlarından tutarak aşağıya doğru bastırıp çekerek sapını ve çekirdeklerini temizleyerek su dolu bir kabın içine alalım. Ardından 2 adet kabağın baş kısmını kestikten sonra kabuklarını kazıyarak kabağın büyüklüğüne göre dolmalık olacak şekilde 2 veya 3 parçaya bölerek kabakların içini kabak oyacağı yardımıyla oyarak çıkartalım ve su dolu kabın içine alalım. Patlıcanların sap kısımlarını kestikten sonra kabuklarını alaca olacak şeklinde yol yol soyalım ve patlıcanların büyüklüğüne göre 2 veya 3 parçaya böldükten sonra iç kısımlarını oyarak çıkartıp su dolu kabın içine alalım.

Daha sonra fırında dolmamızın iç harcını hazırlamak için karıştırma kabımıza 250 gr orta yaylı kıymayı ilave ettikten sonra üzerine 1 adet kuru soğanın ve 2 diş sarımsağın kabuklarını soyduktan sonra incecik doğrayarak ekleyelim. Domateslerin kabuklarını soyarak minik minik doğrayarak karışıma ilave edelim. Karışımın üzerine birer tutam ince kıyılmış maydanoz, taze nane ve dereotu ilave ettikten sonra karışıma 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası yarım çay bardağı sıvı yağ, 1 çay bardağı yıkanarak süzdürülmüş pirinç ilave edelim. Ardından 1 çay kaşığı karabiber ve yeteri kadar tuz ilave ederek dolmalık harcımızı iyice karıştırarak harmanlayalım.

İç Harcımız hazır hale geldikten sonra hazırladığımız sebzeleri suyun içinden aldıktan sonra iç harcımızdan bir kaşık yardımıyla alarak serbest bir şekilde sıkıştırmadan sebzeleri dolduralım. Tüm sebzeleri aynı şekilde doldurduktan sonra uygun bir fırın kabına yan yana sıralayalım ve üzerlerine 1 çorba kaşığı tereyağını minik parçalara ayırarak dolmaların üzerine serpiştirelim. Ardından tepsiye yarım su bardağı kadar kaynar su ilave edelim ve tepsinin üzerini alüminyum folyo ile kapatarak önceden 200 derecede 1 saat kadar pişirdikten sonra tepsinin üzerindeki folyoyu çıkartarak fırının üst rafına tepsiyi yerleştirelim ve dolmaların üzeri hafifçe kızardıktan sonra fırından çıkartarak servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }