{ "title": "Etli Lahana Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/etli-lahana-dolmasi.jpg", "date": "23.01.2024 03:38:15", "author": "İbra", "article": [ { "article": "
Etli lahana dolması, hazırlanması uzun süren ama sofraya konulduğunda hemen tüketilen yemekler arasında yer alır. Lahana sevmeyenlerin bile severek tükettikleri lahana dolması sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Etli Lahana Dolması Malzemeleri
Not; baharatlarını damak zevkinize göre hazırlayabilirsiniz.

Etli Lahana Dolması Sosu için
Etli Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Lahananın yapraklarını parçalamadan ayıralım ve yıkayalım. Ardından derin bir tencere alalım ve içerisine sıcak su ilavesi yapıp ocağın altını açalım. Su kaynamaya başladığında ise yıkadığımız yaprakları suyun içerisine alalım ve bir taşım kaynatıp hemen çıkartalım.
(Not; Lahanaları haşlamadan önceden yıkanıp temizlendiği için lahana suyundan arzu ederseniz faydalanabilirsiniz. Özellikle kilo sorunu yaşayan kişiler için uzmanlar son dönemlerde lahana suyunun çok faydalı olduğunu açıklamışlardır.)

Bütün lahana yapraklarını aynı şekilde haşladıktan sonra bir tepsinin üzerine alalım ve iç malzemesini hazırlayana dek soğumaya bırakalım.

Öncelikle bir karıştırma kabı alalım ve içerisine et ile baharatları ekleyip yoğuralım. Ardından ince kıyım yapılmış maydanozları ve yıkanmış pirinçleri ekleyip karıştıralım. Akabinde karışımın içerisine küp şeklinde doğradığımız soğanları ve ince dilim yaptığımız sarımsakları ekleyelim. Son olarak salçaları ve yağı da ekleyip tekrar karıştıralım. İç harç lahana dolması için hazır hale gelmiştir.

Haşladığımız lahanalardan el büyüklüğünde parçalar kopartalım ve damaları kısımları içe gelecek şekilde düz bir zemine yerleştirelim. Bu aşamada servis tabakaları çok işe yarıyor. Altı düz olan bir tane servis tabağı alalım ve üzerine bir yaprak lahana yerleştirelim. Lahananın üst kısmına bir tatlı kaşığı iç harçtan ilave edelim ve yan kısımlarından hafif şekilde içe alıp saralım. İsterseniz yaprak sarması gibi isterseniz de yanlarını içe almadan sarabilirsiniz. Biz bu aşamada yaprak sarması gibi sardık ve çok güzel oldu. Bütün lahanaları sardıktan sonra yayvan bir tencerenin içerisine dizelim ve lahanaların üzerine bir tabak kapatalım. Ardından bir bardak sıcak su ilavesi yapıp kısık ateşte yemeğimizi pişirelim. Yemek verilen suyu çekince üzerine sosunu hazırlayalım ve dökelim. Bu aşmada bir çay bardağı sıcak su ilave etmeniz gerekebilir. Etli lahana dolmasının içerisinde pirinç olduğu için suyu çok çekebilir. Ara, ara kontrol edelim ve suyunu çektikçe su ilavesi yapalım. Yeteri dirilikte pişirdiğimiz etli lahana dolmalarını ocağın üzerinden alalım ve bir beze sarıp 10 dakika kadar dinlendirelim. Yemeğimiz dinlendikten sonra sıcak olarak servis tabaklarına alalım ve bu şekilde sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }