{ "title": "Etli Kuru Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Etli-Kuru-Patlican-Dolmasi-29.jpg", "date": "21.01.2024 11:17:22", "author": "Ahmet BOZBIYIK", "article": [ { "article": "Etli Kuru Patlıcan Dolması, Bilindiği gibi Türk mutfağı dolma olmadan olmaz. Her çeşidi ayrı güzellikle olan dolma çeşitlerinden bana göre kuru patlıcan dolmasının tadı bir ayrı güzeldir. Özellikle de etli yapıldığında yemesi çok keyifli oluyor. Yazın sıcağında mis gibi kurutulmuş patlıcanların her mevsim dolması yapabilirsiniz. Gaziantep mutfağına daha sık yapılan etli kuru patlıcan dolması bugün ne pişirsem diye düşünenler için iyi bir alternatif olabilir. Sizlerle paylaştığım etli kuru patlıcan dolmasına normal kuru patlıcan dolmasından farklı olarak sumak ekşisi ilave ettim. Şahane bir tadı oluyor. Bu tarifi hazırlarken aynı zamanda evinizde varsa kuru dolma biber ile hazırlayıp aynı tencerede pişirebilirsiniz.

Etli kuru patlıcan dolması Malzemeleri
Etli Kuru Patlıcan Dolması Sosu için
Etli kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?

Bu tarifi hazırlarken kullanacağımız kurutmalık patlıcanları iyice yıkadıktan sonra yaklaşık bir saat kadar suda bekletmelisiniz. Patlıcanlar bu şekilde yapıldığında acı suyunu bırakmış oluyor ve daha kolay haşlanıyor. Suda beklettiğiniz patlıcanları bir tencereye alıp üzerine bir parmak geçecek kadar kaynar su yaklaşık 20 dakika kadar kaynatın. Patlıcanların belirtilen süreden daha az ya da daha çok kaynatmayın. Çünkü bu süre zarfında patlıcanlar tam istenilen yumuşaklıkta oluyor. Kaynattığınız patlıcanları soğuk sudan geçirip bir süzgecin üzerine alın ve bu arada kuru patlıcanın içini hazırlamak için kuru soğanı ve sarımsağı ince ince doğradıktan sonra geniş bir kabın içerisine alın ve üzerine iyice yıkadığınız pirinçleri süzerek ilave edin. Daha sonra kabın içerisine kıyma, domates salçası, biber salçası, tuz, ince kıyılmış maydanoz ve geriye kalan baharatları da ilave edip iyice karıştırdıktan sonra haşlanmış patlıcanları hazırladığınız iç harç ile patlıcanların yarısından biraz az olacak şekilde doldurun. Ağız kısmını büzün ve ağız tarafı içe bakacak biçimde isterseniz döküm tencereye isterseniz de düdüklü tencereye sırasıyla dizin. Bütün patlıcanları doldurup dizdikten sonra kuru patlıcan dolmasının sosunu hazırlamak için küçük bir kâsenin içerisinde zeytinyağı, domates salçası, tuz ve baharatları ilave edip karıştırdıktan sonra tencereye dizdiğiniz dolmaların üzerine hazırladığınız sosu gezdirin ve son olarak 1 litre kaynatılmış suyu da tencerenin içerisine ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatın ve yüksek ateşte kaynayana kadar, kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pirinçler iyice pişene kadar yani yaklaşık 50 dakika kadar pişirin. Harika lezzeti sahip olan kuru patlıcan dolmasını 10 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }