{ "title": "Ekşili Kuru Dolma", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Eksili-Kuru-Dolma-21.jpg", "date": "19.01.2024 13:03:22", "author": "neval güven", "article": [ { "article": "Ekşili kuru dolma, kuru olsun taze olsun patlıcan, kabak, biber ve tabi ki vazgeçilmezim yaprak dolması, sevmeyen yoktur diye düşünüyorum. Küçük, büyük her kesin severek yediği özel günlerin vazgeçilmez lezzetlerindendir, dolmanın her türlüsü. Ben genelde kuru dolma yapmayı ve yemeyi seven biri olduğum için bu eşsiz lezzeti sizlerle severek paylaşacağım. Kışlık yapılması gerekenleri dışarıdan değil de kendim yapmayı tercih ediyorum. Hem daha lezzetli hem de daha ekonomik oluyor açıkçası ve her kadının yapabileceği kadar kolaydır patlıcan kurutmak. Şimdi gelelim yemeğimize, bu lezzet diğer ekşili dolma tariflerinden biraz farklı bu yüzden daha lezzetli denemenizi tavsiye ediyorum. Dilerseniz yemeğimizin malzemelerine ve yapılışına bakalım birlikte.

Ekşili kuru dolma için gereken malzemeler
Ekşili kuru dolma nasıl yapılır?

İlk olarak dolma içimizi hazırlamadan önce kurutulmuş olan dolmalık patlıcanları ılık suda beş, on dakika bekletip yumuşayıp açılmalarını bekliyoruz. Yumuşayıp açılan dolmalık patlıcanları birkaç kez daha temizlenene kadar yıkıyoruz. Yıkadığımız patlıcanları bir süzgeç içine alıp süzülmelerini bekliyoruz. Diğer taraftan dolma içimizi hazırlıyoruz. Önce pirinci güzelce ayıklayıp, yıkıyoruz. Yıkadığımız pirince salçamızı, yağımızı, kara biberimizi, acı pul biberimizi ekleyip karıştırıyoruz. Ardından az yağlı kıymamızı da ekleyip tekrar karıştırıyoruz. İçerisine yıkayıp kabuklarını soyduğumuz ve küçük küçük doğradığımız domatesleri ekliyoruz. Bir çay bardağı kadar haşlanmış olan nohudu da ekliyoruz, son olarak da tuzu, nar ekşisini ve bir limonun suyunu da ekleyip iç harcımızı hazır hale getiriyoruz. Hazırladığımız harcı ister bir tatlı kaşığı yardımıyla isterseniz de elinizle yıkanmış ve açılmış olan patlıcanlara dolduruyoruz. Bu arada patlıcanları çok fazla doldurmamanızı öneriyorum. Çünkü çok dolu olan patlıcanlar pişme esnasında içerisindeki pirinçler şiştiği için dağılıp parçalanabilir. Üç dört santim kadar pişirme payı bırakabilirsiniz. Doldurduğumuz patlıcanları ağızları birbirine bakacak şekilde iç içe geçiriyoruz ya da isterseniz ağızlarını domates ile kapatabilirsiniz. Ağızlarını kapattığımız patlıcanları pişireceğimiz tencereye diziyoruz ve üzerini azıcık örtecek şekilde suyunu ilave edip varsa yaprak ya da dolma taşı yoksa bir porselen tabak ile kapatıp pişiriyoruz. Kaynayana kadar ateşin altını açıyor, kaynamaya başladıktan sonra ateşimizin altını kısıp kısık ateşte pişiriyoruz. Dolmalarımız pişerken bizde üzerine koyacağımız sarımsak ve nane karışımını hazırlıyoruz. Kabuklarını soyduğumuz sarımsakları ezmek için bir kaba ya da varsa havana alıyoruz üzerine kuru naneyi de ekleyip sarımsaklar ezilene kadar iyice dövüyoruz. Dolmalar pişti ve sosumuz hazır. Dolmanın suyunu hazırladığımız nane ve sarımsak karışımına döküyor karıştırıyor ardından tekrar tencereye dolmaların üzerine gezdiriyoruz. Yemeğimiz artık hazır yanında güzel bir cacık ile servis edilebilir.
" } ] }