{ "title": "Ekmek Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/ekmek-dolmasi.jpg", "date": "21.01.2024 08:42:24", "author": "Linda", "article": [ { "article": "
Ekmek dolması, İzmir bölgesine ait yöresel lezzetlerden biridir. Yuvarlak buğday ekmeğinin iç kısmı boşaltılarak yapılıyor ve adını da bu nedenden dolayı ekmek dolması olarak alıyor. İlk kez yapanların bile lezzetini tam anlamıyla tutturdukları ve aynı zamanda da düşünülenin aksine bir o kadar da kolay bir yemek tarifidir.

Ekmek Dolması Malzemeleri
Üzeri için
Sunum için
Ekmek Dolması Nasıl Yapılır?

Hazır olarak alınan ekmeklerin içini çok ince şekilde oyulur ve çıkarılan ekmek içi iyice ufalanır. Ufalanan ekmekler bir tavanın içerisinde yağ ile kavrulur. Ardından başka bir tava alınır ve içerisine yağ ilavesi ile ince kıyım yapılmış soğanlar kavrulur. Soğanlar diriliklerini yitirince kıyma ilave edilir ve kavrulma işlemi kıymalar kızarana kadar sürdürülür. Kavrulan kıymaların yanına baharatlar ve ceviz eklendikten sonra bir dakika daha kavrulur ve ekmek dolmasının iç malzemesi hazır hale gelmiş olur. Son olarak ocağın üzerinden alınan tavanın içerisine ince kıyım yapılmış maydanozlar ilave edilir ve karıştırıldıktan sonra oyulmuş ekmeklerin içerisine eşit miktarda ilave edilir. Doldurulan ekmeklerin üst kapakları kapatılır ve bir kenarda bekletilir.

Ekmek dolmasının pişeceği tencerenin en altına soyulmuş ve yuvarlak şekilde doğranmış patates dilimleri yerleştirilir ve üzerine dolmalar dikkatli bir şekilde oturtulur. Patateslerin üzerini geçmeyecek şekilde sıcak et suyu ilavesi yapılır ve bu sayede dolmaların buharda pişmesi sağlanır. Ekmek dolması pişerken sarımsaklı yoğurt dolmaların servis yapılacağı tabağın üzerine dökülür ve yoğurdun üzerine de pişmiş olan ekmek dolmaları itinalı bir şekilde oturtulur. Son olarak dolmaların üzerine gezdirmek için bir tavada yağ ile kırmızı pul biberi kızdırılır ve dolamaların üzerine gezdirilir.

Afiyet olsun.
" } ] }