{ "title": "Domates Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/domates-dolmasi.jpg", "date": "20.01.2024 09:14:43", "author": "Kıyam", "article": [ { "article": "
Domates dolması, yaz ayının gelmesi ile marketlerin manav reyonlarını renklendiren domatesler kokusu ile de kendini sevdirmektedir. Her yemeğe yakışan ve lezzet veren domateslerin dolması da bir harika oluyor. Eğer bu tarifi daha önce hiç denemediyseniz size tavsiyemiz Ayaş domatesini kullanmanızdır. Hem iri oluyor hem kokusundaki aroma tüm mutfağı kaplıyor.

Domates Dolması Malzemeleri
Domates Dolması Nasıl Yapılır?

Domates dolması için ilk olarak pirinçleri sıcak suyun içerisinde 15 dakika kadar bekletelim ve ardından yıkayıp bir kabın içerisine alalım. Pirinçlerin üzerine kıyma ilavesi yapalım ve bir kaşık ile karıştıralım. Ardından rendelenmiş1 tane kuru soğanı, 1 şeker kaşığı toz şekeri, 5 yemek kaşığı sıvı yağı, 1 şeker kaşığı acı biber salçasını, dövülmüş 1 diş sarımsağı ve tuzu ilave edip harcı güzel bir şekilde karıştıralım. Akabinde harcın içerisine 1 tatlı kaşığı domates salçasını, 1 şeker kaşığı karabiberi, 1 şeker kaşığı kırmızı pul biberi, ince kıyım yapılmış maydanozları ve 2 yemek kaşığı margarini ekleyip harcı bir güzel yoğuralım. Hazır hale getirdiğimiz dolma harcını buz dolabına kaldıralım ve domatesler hal olana dek bekletelim.

Bir tane domatesi iyice yıkadıktan sonra sap kısmının olduğu yeri bir bıçakla kapak gibi keserek iç kısmını hafif şekilde açalım. Bir kabak oyacağı ile domateslerin sulu ve tohumlu yerini oyarak çıkartalım. Diğer domatesleri de bu şekilde oyduktan sonra içlerine birer yemek kaşığı kadar iç harçtan ilave edelim ve yayvan bir tencerenin içerisine domatesleri dizelim. Kapaklarını da kapatıp tencerenin kenarından sıcak su ilavesi yapalım ve tencerenin kapağını kapatıp ocağın üzerine yerleştirelim. İlk önce orta harlı ateşte dolmanın suyu kaynamaya başladığında ise ocağın altını kısıp, kısık ateşte dolmaları pişmeye bırakalım. Domatesler ve iç harcı yeterli dirilikte piştiğinde ocağın altını kapatalım ve tencereyi bir bez ile sarıp 10 dakika kadar bekletelim. Dinlendirdiğimiz dolmaları soğumadan servis tabakalarına alıp sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }