{ "title": "Dolma", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Dolma-89.jpg", "date": "21.01.2024 09:24:41", "author": "Cevdet Bağıran", "article": [ { "article": "Dolma, Dolma mutfağımızın vazgeçilmez yemeklerinden biridir. Her bölgede çeşitli sebzelerin, (Biber, kabak, patlıcan, asma yaprağı, lahana, kabak çiçeği, karalahana) içleri pirinç, bulgur, kıyma ve baharatların karışımıyla doldurulan dolma yemeklerindendir. Dolma orta Asya Türklerinden günümüze kadar gelen, yaz mevsiminde taze sebzelerden, kış mevsiminde ise yazdan kurutulan sebzelerden içi doldurularak yapılan yemek çeşitleridir. Dolma bir Türk yemeği olsa da komşu ülkelerden Azerbaycan, Gürcistan, Bulgaristan, Makedonya, Macaristan ve Romanya da dolma yemekleri yapılmaktadır.

Asma yaprağı, Lahana, Karalahana dolması

Asma yaprağı dolması yapmak için, üzüm asmasından yapraklar, tek, tek toplanıp sıcak suda haşlanır. Asma yaprağı hazırlandıktan sonra, yeterince ayıklanmış bulgur ve pirinç, ince ince doğranmış kuru soğan, salça, tuz, baharat (Reyhan, nane), pul biber, biraz su karıştırılıp, tek, tek iç konularak rulo şeklinde sarılır. Bu işlem yaprak ve iç bitene kadar devam eder. Tencereye dizilen dolmalar üzeri kapanıncaya kadar salçalı su ve sıvı yağ konularak pişirilir. Lahana ve karalahanada aynı şekilde yaprakları tek, tek doldurulacak şekilde küçültülerek kesilip haşlanır. Aynı hazırlanan içle doldurulur pişirmeye hazır hale getirilir.

Biber, Patlıcan, Kabak Dolması

Biber dolması için önce dolmalık biberler birer, birer yıkanır. İçindeki çekirdek ve sap kısmı bir bıçak yardımıyla temizlenir. Sonra başka bir kapta kıyma, ayıklanmış pirinç, ince, ince kıyılmış kuru soğan, bir diş sarımsak küçük, küçük doğranır. Salça, karabiber, tuz eklenir ve biraz karıştırılarak bir kaşık yardımıyla biberlerin içine doldurulur. Sonra biberlerin üstüne domatesler yuvarlak kesilerek kapatılır. Biberlerin yan tarafları bir küçük kesik atılarak içine su girmesi sağlanır. Doldurulmuş biberler tencereye dizilir. Üzeri kapanacak kadar salça, sıvıya ve sıcak su eklenerek pişirilir. Kabak ve patlıcan da aynı şekilde içleri bir bıçak yardımıyla oyularak çekirdekleri çıkartılır, yıkanır doldurulmaya hazır hale getirilir. Önceden hazırlanan iç patlıcan ve kabakların içine bir kaşık yardımıyla doldurulur.

Kaburga dolması

Kaburga dolması için önceden alınmış kuzu veya oğlak kaburgası buz dolabında dinlendirmek için bekletilir. Kaburga buz dolabında dinlenirken içine doldurulacak malzemeler hazırlanır. Kaburganın içine 250-300 gram kuzu kuşbaşı, 100-200 gram badem içi, bir su bardağı pirinç, karabiber, tuz, yeni bahar, maydanoz, salça ve yoğurt tezgâh üstüne hazırlanır. Bademler suda haşlanarak kabukları soyulur. Bir tava içerisinde yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra buz dolabından dinlenmiş kaburga çıkartılır. Bir bıçak yardımıyla kaburga ile et arası cep gibi açılır. Kaburganın içine ve dışına tuz karabiber ve yenibahar ovularak sürülür ve kaburga doldurulmaya hazır hale getirildikten sonra önceden hazırlamış olduğumuz bademler, kuşbaşı et, pirinç, maydanoz ve baharatlar karıştırılarak kaburgada açmış olduğumuz cep doldurulur. Bir iğne iplik yardımı ile cebin ağzı dikilir. Tencere içerisine yerleştirilir su ilave edilerek 3-6 saat pişirilir, daha sonra tencereden kaburga dolması çıkartılır. Üzerine yoğurt veya salça sürülür 15-20 dakika fırında kaburga dolmasının yüzü kızartılarak yemeye hazır hale getirilir.
" } ] }