Dolma tarifleri, dolma iç malzemesine göre ana yemek veya ara soğuk olarak tüketilebilen enfes lezzetlerden biridir. Zeytin yağlı dolma çeşitleri ara soğuk olarak tüketilebilirken, etli dolma çeşitleri ise ana yemek olarak tüketilebilir. Özellikle yanında yoğurt ile enfes gidecek dolma çeşitlerini sevdiklerinizi kolaylıkla hazırlayabilir ve güzel bir gün geçirebilirsiniz.
Dolma Çeşitleri
Biber Dolması Malzemeleri
Yarım kilo dolmalık biber
250 gr dana kıyma
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dereotu
2 tane orta boy kuru soğan
1 tane domates
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
Yarım çay kaşığı karabiber
Yarım çay kaşığı pul biber
1,5 su bardağı pirinç
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Biber Dolması Nasıl Yapılır?
Biber dolmamızın iç malzemesini hazırlamak için derin bir karıştırma kabı alalım ve içerisine incecik doğranmış kuru soğanı, ince kıyım yapılmış yeşillikleri ve rendelenmiş domatesi ilave edip karıştıralım. Ardından kabımızın içerisine kıymayı, baharatları ve salçaları ekleyip kaşıkla iyice karıştıralım. Diğer kalan malzemeleri de ekleyelim ve parmak uçlarımız ile iyice karışımı harmanlayalım. Akabinde içleri boşaltılmış ve yıkanmış olan biberlerin içlerine alabildiği kadar malzemeden ekleyip uygun bir tencereye dizelim. Bütün dolmalar aynı şekilde hazırlandıktan sonra dolmaların üzerine düz bir tabak kapatalım ve kısık ateşin üzerinde pişirmeye bırakalım. Dolmalar pişince ocaktan alalım ve sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.
Kabak Dolması Malzemeleri
1 kg kabak
1 su bardağı pirinç
250 gr kıyma
2 yemek kaşığı domates salçası
1 yemek kaşığı biber salçası
2 yemek kaşığı margarin
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 tane kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 şeker kaşığı karabiber
1 şeker kaşığı kuru nane
1 tutam dereotu
1 tutam maydanoz
Kabak Dolması Nasıl Yapılır?
Kabak dolmamızın hazırlanışına öncelikle kabakları soyarak ve içlerini temizleyerek başlıyoruz. Ardından kabakları iyice yıkayalım ve iç malzemesini hazırlamaya geçelim. Pirinçleri bol suyun içerisinde 3-5 dakika kadar bekletelim ve ardından yıkayıp suyunu süzdürelim. Suyu süzdürülen pirinçleri bir karıştırma kabına alalım ve üzerine yağları ilave edelim. Ardından doğranmış kuru soğanı, baharatları ve kıymayı ilave edip yoğuralım ve kabakların yarısına gelecek içlerini dolduralım. Tencerenin içerisine bir çay fincanı kadar sıcak su ekleyelim ve kısık ateşin üzerinde pişirelim. Yemek suyunu çektikçe içerisine sıcak su ekleyelim ve bu şekilde dolmaları pişirelim. Pirinçler yeteri dirilikte pişince ocağın altını kapatalım ve tencereyi bir beze saralım. 10 dakika kadar dinlendirelim ve sıcak olarak servise sunum yapalım.