{ "title": "Dolma Pişirme", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Dolma-Pisirme-26.jpg", "date": "20.01.2024 08:34:11", "author": "Mustafa Zafer Kaya", "article": [ { "article": "Dolma pişirme yediden yetmişe herkesin başarabileceği kolay bir işlemdir. Dikkat edilmesi gereken noktalar dolmaların diziliş şekli ne tür olduğu ve pişirme süreleridir. Dolma yapma işlemini bitirdiyseniz - ki bu en zor olanıdır- pişirme işini çok da kafanıza takmamak gerekir. Bütün dolmalarda aynı olan pişirme yöntemi şudur ki; dolma kısık ateşte ve kapalı kapakta pişirilmelidir. Ayrıca iç harcı kişiden kişiye değişiklik gösterir ama pirinçler tam olarak pişmemiş olmalıdır. Bunlar dışında aşağıda dolma türlerine göre dolma pişirme yöntemleri vardır:

Yaprak dolma pişirme: Genellikle hazırlanması en zor olan dolma türüdür. Diğer adı yaprak sarmadır. En çok salamura edilmiş üzüm yaprağından yapılır. Dut yaprağı ve lahanadan yapıldığı da bilinmektedir. Yaprak dolma pişirme işlemine başlamadan önce tencerenin altı yağlanır. Kullanılacak yaprakların sapları yapışmayı ve yanmayı engellemek için tencerenin en altına serilir ve yaprak dolmalar nizami şekilde dizilir. Bütün dizme işlemi tamamlandıktan sonra geniş bir tabak ters çevrilerek dolmaların üstüne konur. Bunun amacı dolma yapraklarının dağılıp iç harcın dışarı çıkmasını engellemek içindir. Sarmaların boyunca sıcak su eklenir ve kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde 40-50 dakikada pişer. Pişirme süresi lahana için 15 dakika erken olabilirken, dut yaprağı için hemen hemen aynıdır.

Biber dolma pişirme: Dolmalık biber, çarliston biber, paprika biberi ve bu biberlerin kurusundan yapılır. Bunlar dizilirken altına bir şey sermeye gerek olmasa da tencerenin dibini yağlamak yararınıza olacaktır. Biberler nizami olarak açık tarafı yukarı bakacak şekilde dizilir ve biberlerin yarısı boyunca sıcak su dökülür. Kısık ateşte kapağı kapalı bir şekilde yarım saatte pişecektir. Kuru biberler için pişirme süresi 10 dakika kadar uzayacaktır.

Patlıcan dolma pişirme: Taze patlıcandan ve kuru patlıcandan elde edilir. Tencerenin altına bir şey serilmeden, tencere yağlanarak patlıcanlar yatay şekilde dizilir. Patlıcanların yarı boyunca sıcak su dökülür ve kapak kapalı bir şekilde kısık ateşte pişirilir. Pişirme süresi ortalama olarak 40 dakikadır. Kuru patlıcanlardan yapılan dolma ise 50 dakika 1 saat arasında pişer.

Kabak dolma pişirme: Kuru ve taze kabaklardan pişirilebilir. Altı yağlanan tencereye kabaklar yatay şekilde dizilir. Kabakların yarı boyunca sıcak su dökülür ve kısık ateşte kapalı kapakta pişirmeye bırakılır. Pişme süresi 30 dakikadır. Kuru kabaklar için bu süre ortalama 40 dakikadır.

Domates dolması pişirme: İç malzemeyle doldurulan domatesler kesik kısmı yukarı bakacak şekilde altı yağlanmış tencereye dizilir. Üst üste domates dizilmemesi önerilir. Domateslerin yarısı boyunca ılık veya sıcak su dökülür ve kısık ateşte kapağı kapalı şekilde pişirmeye bırakılır. Ortalama 15-20 dakikada pişer. Piştiğinde hassas olan domates dolması servis edilirken tencereden dikkatli çıkarılmalıdır.
" } ] }