{ "title": "Dolma Kalori", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Dolma-Kalori-37.gif", "date": "23.01.2024 03:17:23", "author": "orhan alem", "article": [ { "article": "
Dolma kalori, mutfak kültürümüzde dolma çeşitleri oldukça fazladır. Örneğin zeytinyağlı dolma, biber dolması, patlıcan dolması, kabak dolması gibi çok fazla çeşidi vardır. Her çeşitte kullanılan malzemeler farklı olduğu için kalori değerleri de kullanılan malzemelerin çeşidine bağlı olarak farklılık göstermektedir. Burada bilgilendirmek amaçlı çeşitli dolma yemeklerine ait kalori miktarları paylaşılacaktır.

Etli veya kıymalı dolmada kullanılan malzemeler bakımından protein ölçüsü artar. Aykırı olarak da pirinç azalmaktadır. Zeytinyağlı dolmada ise yeşillik ölçüsü artar, et veya kıyma konmaz veya azalır. Kalori miktarları bunun için değişmektedir. Zeytinyağlı dolma tüketildiğinde içeriğindeki pirinç göz önüne alınarak ekmek miktarı azaltılmalıdır. İki küçük zeytinyağlı dolma, 1 dilim ekmek ve 4 yağ ile eşdeğerdir. 37.6 kalori (8 g) (Orta büyüklükte tek porsiyon)

Kıymalı biber dolma, protein, B sınıfı vitaminleri, demir, potasyum, folik asit bakımından zengindir. İçindeki pirinç ölçüsü göz önünde bulundurularak yanında ekmek tüketilmemelidir. İki orta büyüklükte civarı tüketilmesi yeterlidir. 37.6 kalori (8 g) (Orta büyüklükte tek porsiyon) Zeytinyağlı patlıcan dolması muhtevasında pirinç yer aldığı için çok fazla sık tüketilmemelidir. Glisemik indeksi fazla olduğundan hızlı acıktıracaktır. Eşliğinde kesinlikle yoğurt tercihi olmalıdır. 37.6 kalori (8 g) (Orta büyüklükte tek porsiyon)

Dolma kalori, miktarları yemek yapılış şeklinden de etkilenebilmektedir. Dolma kalori hesaplamasında ise yapılış tarzı bakımından toplumca en yaygın kullanılan şekliyle tahmini kıymetler verilecektir. Evrensel yapım tarzı yağın, kıymanın ve salçanın hafif kavrularak diğer malzemelerin eklenmesi ile ortaya konulan karışımın, dolmalık biber içerisine aktarılması ve yemeğin ocakta veya fırında pişirilmesidir.

Kıymalı veya etli dolmada yazı bakımından protein ölçüsü artmakta ilave eden pirinç azalmaktadır.

Zeytinyağlı dolmada dolma kalori değeri yeşillik ölçüsü ve çeşitliliği arttırılabilir; kıyma ya da et eklenmeyebilir. Kuş üzümü kullanılması yemeğin kalorisini arttıracaktır. Etli veya kıymalı yapılan dolma kalori hesaplanmasında 1 adeti için, orta-büyük büyüklükte biberin tahmini 90 gr meydana geldiğini düşünürsek, aşağı yukarı 150-160 kalori diyebiliriz. Zeytinyağlı biber dolması ise yeniden benzer büyüklükteki dolma için 200-210 kalori civarındadır. İçeriğinde bulunan pirinç bulgur ile değiştirilirse kalori ölçüsü hepten düşecektir. Dolmanın kilo yapıp yapmadığı da çok önemli bir konudur. Fakat birtakım püf noktalarıyla dolma kilo aldırıcı tesir yapmamaktadır. Dolma kalorisinin az olması için dolmalık malzemenin içerisine çok miktarda yağ koymayın ve üstelik dolma yağsızda olabilmektedir. Dolma içerisinde pirinç olduğundan yemeğin yakınında ekmek kullanımı olmaması gerekiyor. Kıymalı dolmanın ise demir, folik asit, potasyum ve B sınıfı vitaminleri açısından çok zengin tek yeme olmaktadır. Bu bakımdan bu yeme çok sıkı olmaktadır. Dolma kalori miktarı yemeği yerken oldukça çok aşırıya kaçılmaz ve yemekte dikkat edilirse kilo problemi yapmaz.
" } ] }