{ "title": "Dolma Çeşitleri", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Dolma-Cesitleri-44.jpg", "date": "19.01.2024 11:00:54", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Dolma çeşitleri, geleneksel olarak mutfağımızda önemli bir yeri olan gerek ana yemek olarak sunulan gerekse yardımcı yemek olarak sunulan ve severek tüketilen tarifleri içerir. Dolma çeşitleri teze dolmalık biber, patlıcan, kabak, patates, soğan, domates gibi sebzelerle yapıldığı gibi, bunların kurutulmuş olanları da dolma için kullanılabilir. Bunun yanında asma yaprağı, pazı, marul yaprağı gibi yeşil yapraklı sebzelerle de dolma yapılabilir. Dolma çeşitlerinde kullanılan ana malzeme dolmanın adını oluşturur. Biber dolması, patlıcan, kabak dolması şeklinde anılır. Dolmanın en önemli püf noktası iç malzemesidir. Genellikle içinde pirinç kullanılsa da bazı yörelerde bulgurla hazırlanan dolma çeşitleri vardır.

Ayrıca dolmanın zeytinyağlı tarifleri, kıymalı, etli tarifleri de olur. Her birinin lezzeti birbirinden farklıdır. Dolma genellikle yoğurt ya da ayranla servis edilir. Etli, kıymalı olanları sıcak olarak, zeytinyağlı olanları da genellikle soğuk, ılık olarak ikram edilir. Yöresel olarak dolmanın içinde kullanılan bir salça bile dolmanın lezzetini değiştirebilir. Bu tür tarifler genellikle bu yörenin adıyla anılır. Mesela Antep usulü dolma gibi ünlenir. Bir de hanımların kendi mutfağında dolmaya kattıkları var. Hanımlar kendilerine göre bazı yöntemleri de tariflerde uygular ve ortaya harika bir dolma çıkabilir. Bu gerek malzemelerinde gerekse pişme yönteminde olabilir. Mesela dolmalık biberle hazırlanan dolmayı fırında ağız kısımlarını ters gelecek şekilde yerleştirip pişiren hanımlar var. Böyle olunca dolmanın üzerinde pirinçler kıtır kalmaz ve çok lezzetli olur. Belki de sizin de böyle bir alışkanlığınız, kullandığınız bir yöntem olabilir. Şimdi sizler için hazırladığımız dolma çeşitleri içinde en fazla yapılan örnekleri paylaşmak isteriz. Umarız her birini beğenirsiniz. Mutlaka denemenizi öneririz. Hepinize kolay gelsin.

Dolma çeşitleri örnekleri

Etli biber dolması: bu tarif eminiz her evde pişer. Yaz geldiğinde vazgeçemeyeceğimiz dolma çeşitleri arasındadır. Hazırsak malzemelerini paylaşalım ve dolmayı yapmaya başlayalım.
Yapılışı: Önce derin bir kâseye pirinci yıkayarak koyalım. Üzerine maydanoz ve dereotunu ince kıyarak ilave edelim. Buna yemeklik ince doğranmış soğanlar, kabukları ayıklanmış küçük doğranmış domatesleri ve kıymayı ilave edelim. Karabiber ve tuzunu koyalım. Domates ve biber salçasını koyarak, en son zeytinyağını koyarak, dolmanın iç harcını hazırlayalım. Salçalardan birer tatlı kaşığı ayırırsanız, dolmanın sosuna kullanırsınız. Biberlerin saplarını ayıklayarak yıkayalım. Biberlerin içini hafif tuzlarsak, piştiğinde daha lezzetli olur. Şimdi yayvan bir dolma tenceresi alalım. Biberlerin içini harçla doldurarak tencereye yerleştirelim. İsterseniz biberlerin üstlerine birer parça domates koyabiliriz. Bu dolmanın daha görsel olmasını sağlar. En son olarak tavada zeytinyağı ve salçayı kızdırın, içine biraz su ilave edin. Tuzunu da tamamlayarak, tenceredeki dolmanın üzerine dökün. Etli biber dolmasını orta ateşte pişene kadar pişirin. Sıcak olarak konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.

Kıymalı kabak dolması: Dolma çeşitleri arasında ilginizi çekecek bir tariftir. Kabakla hazırlanan yemeklerin belki de en lezzetlisi budur. Üstelik yapımı da çok kolaydır. Malzemelerimizi hemen veriyoruz, akşam yemeğine kadar dolmamızı yetiştirelim.
Yapılışı: İlk olarak kabakları yıkayalım ve kabuklarını soyacak yardımıyla soyalım. Ortadan ikiye keserek, içlerini oyarak çıkaralım. Kabaklar bu şekilde dolma için hazırlandı. Hemen iç harcımızı hazırlayalım. Pirinci yıkayalım ve derin bir kabın içine koyalım. İçine dereotu ve maydanozu doğrayalım. Nane yapraklarını da kıyalım. Kuru soğanı ince doğrayarak ilave edelim. Kıymayı, karabiberini ve tuzunu da koyarak malzemeleri karıştıralım. Domates salçasının 1 yemek kaşığını içine koyalım, kalanını sosuna ayıralım. Domatesleri tercihen kabuklarını soyarak harcın içine karıştıralım. En son zeytinyağının az bir kısmını sosa ayırarak harçla birlikte harmanlayalım. Hazırladığımız kabakların içini harçla doldurarak, tencereye yerleştirelim. Zeytinyağında salçayı kavurarak içine suyunu da koyalım. Bu sosu kabak dolmasının üzerine dökelim. Dolmanın suyu kabakların üzerini geçti geçecek kadar olsun. Sonra ocağı orta ateşe açarak dolmayı pişirebiliriz. Kıymalı olduğu için dolmayı sıcak olarak servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
" } ] }