{ "title": "Dolma Biber Turşusu", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Dolma-Biber-Tursusu-28.jpg", "date": "21.01.2024 16:59:42", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Dolma Biber Turşusu, Sonbaharın gelmesi ile hepimizi bir telaş sarar ve olanca hızıyla başlar kış hazırlıkları. Kış hazırlığı deyince bölgelere, yörelere hatta evlere göre değişir bu hazırlıklar ve bu hazırlıkların başını elbette çeşit, çeşit turşular çeker. Neredeyse turşu yapılmayan ev yoktur. Bu hazırlık annelerimizden gördüğümüz kış mevsiminin geldiğini belli eden en önemli şeydir. Kışın baklagiller tarzı yemeklerin yanında mutlaka turşu bulunur. Size vereceğimiz tarif en lezzetli turşu tariflerinden biri. O zaman hemen işe başlayalım.

Dolma Biber Turşusu İçin Malzemeleri
Suyu için
Dolma Biber Turşusu Nasıl Yapılır?

Her zamanki gibi tüm malzemelerimizi güzelce yıkayarak başlıyoruz işe. Dolmalık biberler ve kırmızı kapya biberler içlerindeki çekirdekli kısım çıkarılmak suretiyle temizlenir. Kırmızı kapya biberler temizlendikten sonra ortadan ikiye bölünerek küçük, küçük doğranır. Havuçların dış kısmı kazınarak temizlenir yarım daire şeklinde orta kalınlıkta güzelce doğranır. Beyaz lahana katlarından ayrılır sirkeli suda bekletmek sureti ile güzelce dezenfekte edildikten sonra ince, ince kıyılır. Maydanoz ve dere otu da sirkeli suda bekletilip, durulanıp doğranır. Domatesler de küp, küp doğranır. Sarımsaklar soyulur ve ince, ince kıyılır. Yeşil biberleri ve kornişon salatalıkları da doğrayalım. Bütün bu malzemeleri rahatça karıştırabileceğimiz büyük bir kaba alalım.

Başka derin bir kabın içinde kaya tuzunu, toz şekeri ve sirkeyi güzelce karıştırıp doğradığımız sebzelerin üzerine dökelim ve elimizle bir güzel karıştıralım. En az 1 saat kadar bu şekilde bekletirsek sebzeler de bir miktar sularını salar dolma biber turşusu daha lezzetli hale gelir. Temizlenmiş hazır halde bekleyen dolmalık biberlerin içi bu sebzeli karışımla güzelce doldurulur. Turşu suyundan dolayı dolmalık biberlerin içindeki malzemelerin dışarı çıkmaması için kapya biberlerden ağız kısımlarına mutlaka kapak yapalım.

Su ve kaya tuzunu 1 taşım kaynatalım ve soğumaya bırakalım, soğuduktan sonra üzüm sirkesini ve limon tuzunu ekleyelim Turşu suyumuz hazır. Büyük bir cam kavanozun (Kavanozunuzun cam olmasını tercih etmelisiniz böylece sirkenin asidi camdan dolayı turşunuza zarar vermez) dibine güzelce yıkanmış olan nohutları koyalım. Hazırlamış olduğumuz içi doldurulmuş olan dolmalık biberlerimizi kavanoza güzelce yerleştirelim. Hazırlamış olduğumuz turşu suyunu kavanoza dökelim. Kapağını sıkıca kapattıktan sonra serin ve güneş almayan bir yerde 4 hafta kadar bekletelim ve Dolma biber turşumuz hazır.

Afiyet olsun.

" } ] }