{ "title": "Ciğer Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Ciger-Dolmasi-91.jpg", "date": "20.01.2024 18:00:34", "author": "Rana Betül Örünç", "article": [ { "article": "Ciğer dolması, Memeli hayvanların, balıkların ve kümes hayvanlarının karaciğerleri insanlar tarafından tüketilmektedir. Dana, sığır, tavuk, kuzu gibi hayvanların ciğerleri besin olarak kullanılmaktadır. Bu hayvanların ciğerleri kasaplarda ve marketlerde satılmaktadır. Kızartarak, kavurarak, fırınlayarak ciğeri tüketebilirler. Baharatlarla lezzetlendirerek farklı lezzetler ortaya koyulabiliyor. Protein, bakır, A vitamini ve demir bakımından zengin bir gıdadır. Bunun yanı sıra çinko, D vitamini, C vitamini, fosfor, selenyum, manganez de içerir. Besin değeri oldukça zengindir. Besin değeri yüksek olduğundan dolayı insan sağlığına yararı vardır. Vücudun A vitamini kaynağıdır. Vücudun gerekli protein ihtiyacının neredeyse tamamını karşılamaktadır. Hücre yenilenmesini de desteklemektedir. Sinir sitemi ve beyin sağlığında da önemli bir yere sahiptir. Çok fazla ciğer tüketildiğinde vücutta toksin madde birikir. Kandaki kolesterol seviyesinin artmasına neden olur. Ciğer sürekli olarak tüketilmemelidir. Özellikle hamilelik dönemindeki kadınlar fazla ciğer tüketmemelidir. Tüketildiği takdirde bebeğe zarar verir.

Ciğer dolması tarifi malzemeleri
Ciğer dolması tarifi nasıl yapılır?

İlk olarak koyun gömleği yıkanır ve 1 saat kadar sıcak suda bekletilir. Ciğerin zarı soyulur. Kuşbaşı biçiminde doğranır ve tencerede suyunu çekene kadar pişirilir. Farklı bir tencereye sıvı yağ koyulur. Soğanlar doğranır ve tencereye eklenir. Üzerine fıstıklarda eklenir ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinçler ayıklanır, yıkanır ve süzgeçten geçirilir. Tencereye pirinçler de eklenir ve şeffaf olana kadar kavrulur. Dere otu kıyılır ve dökülür. İçerisine ince doğranmış yeşil soğan, kuş üzümü, ciğerler ve baharatlar eklenir. 1 su bardağı sıcak su ile pirinçler çekene kadar pişirilir. Pişince ocaktan alınır. Koyun gömleği 4 eşit parçaya bölünür. Her parçaya eşit miktarda ciğerli harç koyulur ve bohça şeklinde kapatılır. Ters çevrilir ya yağlanmış fırın kabına dizilir. Kabın içerisine 1,5 su bardağı sıcak su konulur önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir ve servis edilir.
" } ] }