{ "title": "Çiğden Zeytinyağlı Biber Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Cigden-Zeytinyagli-Biber-Dolmasi-85.jpg", "date": "19.01.2024 02:35:35", "author": "ayse nur kedici", "article": [ { "article": "
Çiğden zeytinyağlı biber dolması, yaz mevsiminin vazgeçilmez lezzetlerindendir. Bu dolmanın en güzel özellikleri dolaptan çıkarıp ısıtmaya gerek kalmadan yenilebilmesi ve oldukça pratik olması.

Çiğden zeytinyağlı biber dolmasıiçin malzemeler
Nasıl Yapılır?

İlk olarak dolmalık biberlerimizin sap kısımlarını tekrar üzerine kapatabilecek şekilde keselim. Dolmalık biberimizin içinden çıkan tohumlarını ayıkladıktan sonra yıkayıp süzülmeye bırakalım. Ardından pirinci yıkayıp derin bir kabın içerisine aldıktan sonra bir adet iri soğanı yemeklik doğrayalım. 3 adet domatesin kabuklarını ayıklayıp diğer malzemelerin üzerine doğrayalım. Malzemelerimizin üzerinde zeytinyağı gezdirelim ardından üzerine 1 tatlı kaşığı salçamızın hepsini boşaltalım. Maydanozu, taze naneyi ince ince doğrayalım. Kesme şekerini, tuzu, fesleğeni ekleyerek ellerimizle harmanlayalım.

Süzülmeye bıraktığımız dolmalık biberleri bir kaşık yardımıyla harç ile dolduralım ancak burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus biberlerin dolduruluş biçimidir. Dolmalık biberleri ağzına kadar ve üstelik tıka basa doldurmamız biberlerimizin içinin lapa olmasına ve taşarak kötü bir görüntüde olmasına neden olacaktır bu yüzden biberlerimizi bastırmadan ve ağzında bir miktar boşluk kalacak şekilde doldurmamız gerekir. Ardından biberlerimizin sap kısımlarını kapak yaparak derin olmayan çelik tenceremize dizelim. Biberlerin üzerine kalan yağ gezdirerek daha lezzetli olmasını sağlarız. Biberlerin boyunun yarısına dek su ekleyip orta ateşte kaynayana dek pişirelim. Kaynadıktan sonra ise tencerenin altını kısıp pirinçler yumuşayınca ocağı kapatalım. Dolmalarımız hafif soğuduğunda limon dilimlerini de servis tabağını süsleyelim ve servis edelim. Çiğden zeytinyağlı biber dolması hazır afiyet olsun.
" } ] }