{ "title": "Bumbar Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/bumbar-dolmasi.JPG", "date": "19.01.2024 14:18:39", "author": "Atılgan", "article": [ { "article": "
Mumbar Dolması, yöresel yemekler arasında yer alan en zahmetli yemeklerden biridir. Genellikle Doğu ve Güneydoğu bölgelerine ait olan bu yemek günümüzde her bölgede yapılmaktadır. Ancak Gaziantep ilinde yapılan mumbar daha bir lezzetli ve farklıdır. Mumbar dolması özellikle koyun ve kuzunun ince bağırsağından yapılmasına rağmen günümüzde kalın bağırsakla da hazırlanmaktadır. Ancak ince bağırsakla hazırlanan mumbar dolması oldukça lezzetli olması nedeni ile tercih edilmektedir. Bugün bu lezzetli ve hazırlanışı bir hayli zor olan yemeği birlikte hazırlamaya ne dersiniz. Şimdiden ellerinize sağlık sevgili arkadaşlar.

Mumbar Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Terbiyesi için
Mumbar Dolması Nasıl Yapılır?

Mumbar dolması hazırlamaya öncelikle çukur bir tencereye su ekleyip kaynamaya bırakarak başlayalım. Ardından 2 adet kuru soğanın kabuklarını soyduktan sonra küçük küpler şeklinde yemeklik doğrayarak karıştırma kabımızın içine alalım. Soğanların üzerine 1 su bardağı pilavlık bulguru ve yıkayarak süzdürdüğümüz 1 su bardağı pilavlık pirinci ilave edelim. Ardından üzerine 250 gr kıyma, 1 çorba kaşığı domates ve biber salçaları, yarım demet incecik kıyılmış maydanoz, 2 şer çay kaşığı yenibahar, karabiber, kırmızı toz biber, kişniş, kuru nane ve yeteri kadar tuz ilave ederek iç harcımızı iyice karıştırarak harmanlayıp bir kenarda beklemeye bırakalım.

Daha sonra 2 adet kuzu mumbarı yani bağırsakları temizlemek için bağırsakların bir ucundan musluğa tutarak, içinden bol su geçirerek mumbarı iyice temizleyelim. Temizlendiğinden emin olduktan sonra bir örgü şişi yardımıyla bağırsağı çevirerek ters düz edelim. Ardından bağırsağı kesme tahtasında bir bıçağın kesmeyen kısmı ile kazıyarak iyice temizleyelim ve bu uygulama esnasında bağırsağı sık sık musluğun altına tutarak kazınan yerleri güzelce yıkayalım. Bağırsağın iyice temizlendiğinden emin olduktan sonra tekrar musluğun altına alarak 2-3 kez durulayarak bir süzgecin içine alarak mumbarları süzülmeye bırakalım.

Ardından süzülen mumbarların açık olan bir ucunu içe doğru kıvırarak hazırladığımız iç harcımızdan koyarak işaret parmağımızın yardımıyla ittirerek fazla sıkı olmayacak şekilde dolduralım. (Fazla sıkı ve tepiştirerek doldurulduğunda pişerken mumbar patlayabilir.) Ardından dolan bumbarın her iki ucunu da steril bir mutfak ipi yardımıyla sıkıca bağlayalım. Daha sonra hazır hale gelen mumbar dolmasını geniş bir tencereye döşeyelim ve üzerine 4-5 su bardağı kadar kaynatılmış su ilave ederek kısık ateşte kaynamaya bırakalım. Mumbarların pişerken patlamaması için bir çatal yardımıyla üzerlerine birkaç delik açalım. Küçük bir tavanın içine 2-3 çorba kaşığı tereyağı ilave ederek eriterek üzerine 1 tatlı kaşığı biber salçası ekleyerek Salçayı kavurarak üzerine yarım çorba kaşığı kuru nane ve 2-3 diş ezilmiş sarımsak ve yeteri kadar tuz ilave ederek hazırladığımız terbiyeyi mumbar dolmasının üzerine gezdirerek dökelim. Hazır hale gelen mumbar dolmamız suyunu çekerek piştikten sonra ocaktan alarak ilk sıcaklığı çıktıktan sonra dilimleyerek servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }