{ "title": "Beyaz Lahana Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/beyaz-lahana-dolmasi.jpg", "date": "20.01.2024 14:41:56", "author": "Mehdiye", "article": [ { "article": "
Beyaz Lahana Dolması, hazırlanması biraz zahmetli olsa da yemesi şahane olan enfes bir dolma çeşidi olan lahana dolmasını akşam yemeklerinizde ve davet sofralarınızda gururla yer verebilirsiniz. Şimdiden ellerinize sağlık dileklerimle afiyet olsun.

Beyaz Lahana Dolması İçin Gerekli Malzemeleri
Sosu için
Beyaz Lahana Dolması Nasıl Yapılır?

Beyaz lahana dolması hazırlamaya ilk olarak orta büyüklükteki lahanamızın yapraklarını tek tek ayırdıktan sonra bol suda yıkayarak başlayalım. Ardından lahanaları haşlamak için uygun bir tencereye su ilave ederek ocağa koyarak kaynatalım ve kaynayan suyun içine lahana yapraklarını atarak yapraklar diriliklerini hafifçe kaybedinceye kadar haşlayarak sudan çıkartalım. Tüm lahana yapraklarını aynı şekilde haşladıktan sonra soğumaları için bir kenarda bekletelim. Bizde bu arada dolmamızın iç harcını hazırlayalım. Karıştırma kabımıza yarım kg kıyma, Kabukları soyularak incecik doğranmış 1 adet kuru soğan, yıkanarak süzdürülmüş 1 su bardağı pirinç ilave edim. Üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası, 1 çorba kaşığı biber salçası, Yarım çay bardağı sıvı yağ, yarım demet ince kıyılmış maydanoz ekleyelim. Üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kuru nane ve yeteri kadar tuz ilave ederek tüm malzemeyi elimizle iyice yoğurarak harmanlayalım.

Daha sonra önceden haşlayarak beklemeye bıraktığımız lahana yapraklarını ortadan damarlı kısmından ikiye bölelim ve hazırladığımız iç harçtan bir kaşık yardımıyla alarak lahana yaprağının içine koyarak yaprak sarması şeklinde saralım. Dolma tenceremizin tabanına yırtık veya sarılmayan lahana yapraklarını döşedikten sonra sardığımız lahana dolmalarını sıra sıra dizelim. Tüm lahana yaprakları ve iç harcımız bitene kadar sarma işlemine devam ederek tencereyi dolduralım.

Beyaz lahana dolmamızın sosu için 1 çorba kaşığı tereyağını tavamıza alarak eritelim ve eriyen yağın üzerine 1 çorba kaşığı domates salçası ilave ederek salçayı kavurduktan sonra sıcak suyla açarak sosumuzu hazırlayalım. Ardından 3-4 diş sarımsağın kabuklarını soyduktan sonra ortalarından ikiye bölerek tencereye dizilmiş dolmaların aralarını yerleştirelim. Hazır hale gelen salçalı sosumuzu sarmaların üzerine gezdirerek dökelim ve üzerine biraz daha sıcak su ilave ederek üzerine yemek tabağı kapattıktan sonra ocağa koyarak kısık ateşte lahana dolmaları yumuşayıncaya kadar pişirelim. Arada bir tencerenin kapağını açarak pişip pişmediğini ve suyunu kontrol ederek ocaktan alarak sıcak sıcak servise sunalım.

Afiyet olsun.
" } ] }