{ "title": "Antep Usulü Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Antep-Usulu-Patlican-Dolmasi-34.jpg", "date": "19.01.2024 00:48:54", "author": "yıldız arslan", "article": [ { "article": "
Antep Usulü Patlıcan Dolması: Antep mutfağı yemek çeşitleriyle oldukça zengindir. Yemeklerden hariç kurutulmuş patlıcan, biber, domates ve baharatları ile de oldukça zengin bir mutfak şehridir. Türkiye genelinde birçok lokantalarda kırmızı pul biberi olmak üzere birçok malzemeyi Antepten temin etmekteler. Ayrıca ilk mutfak müzesi Antep Şahinbey'de bulunmaktadır.

Antep usulü patlıcan dolması mutfakların en lezzetlerinden birisidir. Patlıcan dolmasına kullanılan kıyması, acı biberi ve ekşisi lezzetine lezzet katmaktadır. Antep usulü dolma yapımı çok kolay ve lezzetli olsa da biraz zaman alıyor. Nedeni ise kuru patlıcanların hazırlanması acı suyundan arınması biraz zaman alabiliyor. Ama sonunda o leziz dolmayı yemek varsa bütün emeklere değer. Ben Antep usulü dolma yaptığımda çok yapıyorum yarısını pişirip yemeğe hazır ediyorum kalanını dondurucuya atıyorum. Bir misafirim geldiğinde hazır çıkarıp başlangıç olarak patlıcan dolmalarını ikram etmek için.

Antep Usulü Patlıcan Dolması Malzemeleri: Dolma içini bir gece önceden hazırladığınızda daha lezzetli olacaktır.
Dolmanın Üzerine Kullanılacak Sos Malzemeleri: 1 yemek kaşığı Antep salçası.
Antep Usulü Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Bir orta boy tenceremize bir miktar suyu koyup içine kuru patlıcanları bırakıyoruz ve 15-20 dakika kadar kaynatıyoruz. Patlıcanların çok sert ve çok yumuşak olmaması gerekir. Yumuşayan patlıcanları bir leğen içerisinde bulunan soğuk suda geçirip süzerek bir kenara bırakıyoruz.

Patlıcan dolmalarının içini hazırlamak için pirinçleri iyice yıkayıp ılık su içerisinde yarım saat bekletelim. Geniş bir kap içerisine soğanı, sarımsağı ince ince kıyalım ama kesinlikle rendeleme yapmayın. Soğanların üzerine kıymayı, ısladığımız pirinçleri süzüp yıkayıp ilave ediyor ve Antep salçasını diğer malzemeleri de ilave edip iyice harmanlıyoruz. Haşlanan patlıcanların içine bu iç ile fazla bastırmadan yarısına kadar koyuyoruz. Patlıcanların azgını sıkarak bir tencereye ağızları birbirine gelecek şekilde diziyoruz. Ayrı bir tavaya zeytinyağını yarım kaşık Antep salçasını iyice karıştırın 3-4 dakika kavuruyoruz. Yağımızın üzerine tuzu sumak ekşisini ve sıcak suyu ilave edip kaynatalım. Bu yağlı sosumuzu dolmaların üzerini kapatacak şekilde gezdirerek akıtıyoruz. Dolmalarımız kaynamaya başlayınca ocağı kısıyor ve kısık ateşte 40-50 dakika pişmesini bekliyoruz. Bir kaşık ucuyla pirinçlerin piştiğine bakıyoruz pirinçler iyice pişmiş ise ocağımızı söndürüp 5-10 dakika dinlendiriyoruz. Antep usulü patlıcan dolmalarımız servise hazırdır.

Afiyet olsun.
" } ] }