{ "title": "Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/antep-usulu-kuru-patlican-dolmasi.jpg", "date": "20.01.2024 13:57:16", "author": "Kezer", "article": [ { "article": "
Antep usulü kuru patlıcan dolması, Yöresel bir tarif olduğu için Antep bölgesinde özellikle kış aylarında çok sık yapılmaktadır. Antep usulü kuru patlıcan dolmasını, diğer kuru patlıcan dolmalarından en büyük özelliği tadının ekşi olması ve etinin çok olmasıdır. Özellikle acılı yemeklerden hoşlanan kişiler bu yemeğe hiç de yabancılık çekmeyeceklerdir ve afiyetle tüketeceklerdir.

Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Malzemeleri
Dolmanın Sosu için
Antep Usulü Kuru Patlıcan Dolması Nasıl Yapılır?

Antep usulü kuru patlıcan dolmasının yapılışı için öncelikle derin bir tencere alalım ve içerisine 2 litre su ilavesi yapıp kaynamaya bırakalım. Kaynama aşamasına gelen suyun içerisine bir fiske tuz atalım ve ardından 20 tane kuru patlıcanları bir kerede ilave edip pişmeye bırakalım. Patlıcanların bu aşamada ne çok pişmiş ne de az pişmiş olması gerekiyor. Tam kıvamın da pişirdiğimiz patlıcanları bir kevgirin içerisine alalım ve üzerlerine soğuk su ilavesi yapıp iç harcını hazırlayana kadar suyunun süzülmesini bekletelim.

İç harcı hazırlamak için derin bir karıştırma kabı alalım ve içerisine ilk olarak kıymayı ilave edelim. Kıymanın üzerine 2 tane büyük boy kuru soğanı rendeleyelim ve kıyma ile yoğuralım. Soğan ile özleşen kıymanın içerisine ince kıyım yapılmış maydanozu ve rendelenmiş 2 diş sarımsağı ekleyelim. Kalan baharatları, sıvıyağı, limon suyunu, nar ekşisini ve eğer kullanılıyor ise erik ekşisini ilave edip parmak uçlarımız ile yoğuralım.

Pirinci ve bulguru bir kevgirin içerisine alalım ve suyun altında yıkayıp suyunu süzelim ve karıştırma kabında bulunan harcın içerisine ilave edip güzel bir şekilde yoğuralım. Malzemeler ile kaynaşan karışımı süzülmüş olan dolmaların içerisine doldurmak için tezgâhın üzerine alalım ve bir tane kuru patlıcan alıp içerisine iç harçtan bir yemek kaşığı ilave edelim. Yarısından bir parmak üste gelecek şekilde doldurduğumuz patlıcan dolmasının ağzını kapatalım ve yayvan bir tencerenin içerisine yerleştirelim. Diğer kalan kuru patlıcanları da bu şekilde doldurduktan sonra tencereye dizelim ve sosunu hazırlamak için bir bardak kaynar suyun içerisine 4 yemek kaşığı sıvıyağ ekleyelim ve ardından salçayı da ilave edip karışımı çatal ile karıştırarak açalım. Hazırladığımız sosu dolmaların üzerine dökelim ve ocağın ayarını kısık ateşte açıp pişmeye bırakalım. Antep usulü kuru patlıcan dolmalarını 25 dakika kadar ocağın üzerinde kısık ateşte pişirelim ve sürenin ardından dolmalarımızın kapağı kapalı kalacak şekilde bir bezin içerisine sarıp 10 dakika dinlendirelim. Dinlendirdiğimiz Antep usulü kuru patlıcan dolmalarını sıcak olarak sunum yapalım.

Afiyet olsun.
" } ] }