{ "title": "Antep Kuru Dolma", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Antep-Kuru-Dolma-37.jpg", "date": "21.01.2024 11:34:47", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Antep kuru dolma, Türk mutfağının en gözde yemeklerinden birisidir. Antep kuru dolma, misafirine hünerlerini göstermek isteyenler için oldukça göz doldurucu bir yemektir. Ramazan da iftarda ara sıcak olarak ikram edilebildiği gibi günlerde de salata olarak sunulabilir. Antep kuru dolmayı yaz aylarında kendi imkânlarınızla kurutabileceğiniz gibi hazır olarak da alabilirsiniz.

Antep biberinden yapacak olursanız acı olma ihtimalini unutmayın. Eğer mümkünse iç harcını 1 gece önceden hazırlayıp bütün gece buzdolabında dinlendirirseniz yağını ve baharatlarını içine çekerek daha da lezzetli bir hal alır. Pişirme aşamasında ise kemikli et kullanımı damak zevkinize kalmıştır. Ancak et yerine et suyu da tercih etmek mümkündür.

Antep kuru dolma yaparken en önemli hususlardan birisi de kuru malzemelerin haşlanma şeklidir. Malzemenin çok fazla haşlanmaması oldukça önemlidir. Eğer çok fazla haşlarsanız hem doldururken hem de pişme aşamasında dağılma ihtimali ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca eğer biberle acı ise önce patlıcanları haşlamakta yarar vardır. Bu arada lezzetin sırrının sarımsak ve limon tuzunda olduğunu unutmayalım! Şimdiden kolay gelsin.

Antep kuru dolma malzemeleri
Antep kuru dolmaiç malzemesi
Sos malzemesi
Antep kuru dolma nasıl yapılır?

Geniş bir tencereye bol miktarda su koyun ve kaynatın, Bir başka tencereye ya da kaba soğuk su doldurun. Kaynayan suyun içine kurutulmuş biber ve patlıcanları atın ve 1-2 dakika yani patlıcan ile biberler yumuşayana kadar biraz haşlayın. Kuru malzemeleriniz yumuşar yumuşamaz kevgir yardımıyla kaynayan sudan çıkartıp soğuk suyun içine atın. Malzemeniz soğuyunca suyunu iyice süzün.

İç harcı nasıl yapılır?

Pirinçleri yıkayın ve yarım saat kadar ılık suda bekleterek suyunu süzün. Soğan ve sarımsakları ince ince yemeklik doğrayın. Pirinç, soğan, sarımsak, kıyma, salça ve geriye kalan tüm baharatları geniş bir kapta isterseniz elinizi de kullanarak iyice karıştırın. Haşladığınız patlıcanlar ve biberleri hazırladığınız harcı ile hemen hemen yarısına kadar tepmeden doldurun ve ağızlarını birbirine yapıştırın. Tencerenizin altına sıyrılmış kemikleri koyun ve üzerine de kuru Antep dolmaları dizin.

Sosun Nasıl Yapılır?

Tereyağını eritin ve içerisine domates salçası ile biber salçasını, toz şekeri ekleyerek kavurun ve yavaşça sıcak suyu ekleyin. Hazırladığınız sosu Antep kuru dolmanızın üzerine dökerek önce orta sonra da kısık ateşte pirinçleri yumuşayıncaya kadar pişirin. Ara sıra suyunu kontrol etmeyi ihmal etmeyin.

Afiyet olsun.
" } ] }