{ "title": "Antep Dolması", "image": "https://www.dolmatarifleri.gen.tr/images/Antep-Dolmasi-64.jpg", "date": "20.01.2024 18:54:07", "author": "Nihal ucar", "article": [ { "article": "Antep dolması, bölgeye ait meşhur bir dolma çeşididir. Dolmayı çoluk çocuk demeden hepimiz severek ve beğenerek yediğimiz yiyecekler arasında yer alıyor. Üstelik içinde bulunan besinler dolayısıyla vitamin ve mineral açısından da oldukça önemlidir. Antep dolması özellikle yazın yapılarak hazırlanan kurutmalık biber ve patlıcandan hazırlanır. Fakat sizler yine yazdan hazırlayarak kuruttuğunuz salatalık ve kabak dolması da içine katarak karışık olarak doldurup pişirebilirsiniz. Gayet kolay ve pratik bir şekilde satabilir veya doldurabilirsiniz. Özel günlerinize ve davetlerinize yaparak güzel bir tabak çıkarabilirsiniz.

Antep dolması tarifi için gerekli malzemeler
Antep dolması nasıl yapılır?

Antep dolması için kurutulmuş biber ve patlıcan kurusunu bir tencereye su koyup kaynatın ve içine kurutmalıkları atarak çatal geçecek kadar haşlayın ve soğuk suyun altına tutarak birkaç sefer suyunu değiştirin. Ardından içini hazırlamak için geniş bir teflon tavanın içine yağı koyarak ocağın üzerine koyun ve biraz kızdırın ve üzerine ince kıyılmış kuru soğanları ve sarımsakları koyup iyice karıştırın ve biraz kavurun. Daha sonra üzerine salçaları koyarak ezin ve kavurun daha sonra domates rendesini koyup karıştırın. Ardından yıkanmış pirinç ve bulguru ilave edip biraz kavurun. Antep dolması içinin harcına baharatları koyup ve daha da istediğiniz baharatlar varsa koyarak karıştırın. Şekerini de ilave ederek üzerine iki bardak kaynar sıcak su koyarak suyu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Hazırladığınız bu karışımı kurutmalık dolmaların içine bir parmak eksik olacak şekilde doldurun. Bu şekilde bütün iç harç bitene kadar devam edin. Büyük bir tencereye birbirinin ağzı bir diğerinin ağzını kapatacak şekilde dizin. Karışık veya patlıcanları alta ve biberleri de üst kısma koyarak yerleştirin. Daha sonra üzerine dolma taşı koyarak üzerini hafif aşacak şekilde kaynar su ilave ederek ocağın üzerine koyun ve altını açın. Kaynadıktan sonra altını kısarak pişmesini bekleyin. Antep dolması pişmeye yakın limon suyunu ilave edin. Bu şekilde de yaklaşık olarak 15-20 dakika piştikten sonra ocağın üzerinden alın ve biraz dinlenmesi için bekletin. Antep dolması tarifi hazır. Sıcak olarak servis yapın. Şimdiden hepinize afiyet olsun.
" } ] }